ABD’den İsrail’e füze koruması

Güncelleme Tarihi:

ABD’den İsrail’e füze koruması
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2019 08:30

Washington, en önemli iki müttefiki İsrail ve Suudi Arabistan’ı antibalistik füze sistemi THAAD ile donatıyor. Bu ay başında İsrail’e sistem konuşlandırıldı. Pentagon, Riyad için ise ihale verdi.

Haberin Devamı

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM), İsrail’e “Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması” (THAAD) sistemi konuşlandırdı. EUCOM’dan yapılan açıklamada, “ABD’nin, İsrail’in bölgesel güvenliğine bağlılığını göstermek için, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Bakanı’nın talimatı üzerine, Savunma Bakanlığı Dinamik Kuvvet Uygulama konsepti kapsamında bu ay başında İsrail’e Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması sistemi konuşlandırdı” ifadelerine yer verildi.

ORTAK SAVUNMA

Sistemlerin İsrail’de ne kadar kalacağı bilgisine yer verilmeyen açıklamada, “Konuşlandırma süresince askerlerimiz İsrail’de çeşitli yerlerde görev alacak ve İsrail’in mevcut hava ve füze savunma yapısına ilave operasyonel prosedürler konusunda alıştırma yapacaklar” denildi. ABD askerleri, İsrail’in THAAD sistemine ağ bağlantısı ve diğer gereksinimlerini tespitinin yanı sıra sistemin İsrail sistemleri ile çalışabilirliği ve ortak savunma hazırlıkları konusunda da tatbikat yapacak. İsrail’e sevk edilen THAAD sistemleri Teksas’taki Fort Bliss Üssü’nden nakledildi. ABD, daha önce Kuzey Kore’ye karşı bu sistemleri Güney Kore’ye konuşlandırmıştı.

Haberin Devamı

İRAN’A KARŞI MI

ABD’nin THAAD füze sistemini İsrail’de konuşlandırması, tam da bu ülkenin İran ile arasında gerilimin yükseldiği bir döneme denk geldi. THAAD sistemleri esas olarak kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı geliştirildi. Sisteme ait füzeler 200 kilometre menzilli. THAAD radarının menzili 1000 kilometre. THAAD, ABD’nin elindeki en etkili birleşik hava savunma sistemi olarak biliniyor.

ABD’den İsrail’e füze koruması


RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI RİYAD’DA

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u kabul etti. Riyad’daki Yemame Sarayı’nda yapılan görüşmede ikili ilişkiler, işbirliğini geliştirme yolları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı. Görüşmede Suudi Arabistan’ın Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr ile Dışişleri Bakanı İbrahim el-Assaf da hazır bulundu.

Haberin Devamı

SUUDİLER İÇİN DE İHALE VERDİLER

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suudi Arabistan adına “Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi” (THAAD) üretimi için savunma devi Lockheed Martin’e 945 milyon 900 bin dolarlık (5 milyar TL) bir ihale verdiğini açıkladı. Pentagon, mart ayı silah savunma ihalelerine ilişkin raporunu yayımladı. Raporda dikkat çeken detay ise Pentagon’a bağlı Füze Savunma Ajansı’nın Lockheed Martin’e Suudi Arabistan adına verdiği onay oldu. Suudi Arabistan 26 Kasım’da, ABD’nin daha önce 44 THAAD için verdiği 15 milyar dolarlık (80 milyar TL) teklifini kabul etmişti. Suudi Arabistan yönetiminin, Washington’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik baskısından kurtulmak için ABD’nin THAAD teklifini kabul ettiği iddia ediliyor. Amerikan Kongresi Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması konusunda baskı uygularken, ABD Başkanı Donald Trump ise Riyad’la yaptığı silah anlaşmalarını öne sürerek bu konunun üzerine gitmemeyi tercih ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!