ABD'den ikinci 'Hürriyet' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

ABDden ikinci Hürriyet açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 10:07

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, HDP binaları ve Hürriyet gazetesine yönelik şiddet ve vandallığın kabul edilemez olduğunu söyledi. Sözcü Kirby, önceki gün yaptığı açıklamada da saldırıyı kınamış, "demokrasi" hatırlatmasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

“Demokrasilerde, özellikle partizanlık ve etnik husumetten ileri gelen şiddet eylemlerine yer yoktur” diyen Kirby, Türk yetkililere ‘Türkiye’nin temel değerlerini muhafaza etme’ çağrısı yaptı.
Kirby “Dün de söylediğim gibi, Türk yetkililerin Türkiye’nin temel değerlerini, demokratik kurumları ve evrensel olarak tanınan temel özgürlükleri muhafaza etmesini bekliyoruz” dedi.

ABDden ikinci Hürriyet açıklaması

ABD Sözcüsü bu olayların PKK’nın geçen hafta sonunda tırmandırdığı şiddetin ardından meydana geldiğini anımsatarak, örgütün Dağlıca ve Iğdır’daki son saldırılarını şiddetle kınadı.

ABDden ikinci Hürriyet açıklaması
ABD'den Türkiye'ye çok ağır uyarı

'DEMOKRASİ' HATIRLATMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü önceki gün de Hürriyet'e yönelik saldırılardan endişe duyduklarını söylemişti.

ABD'nin konuya ilişkin kaygılarını Türkiye'ye iletip iletmediği yönündeki soruya John Kirby, "Bizim görüşümüze göre kendi anayasalarındaki kendi temel değerleriyle örtüşmeyen, gerçekleştirdikleri eylemler var" yanıtını verirken şunları ifade etmişti:

"Türkiye’yi medya özgürlüklerine saygı göstermeye ve Türk Anayasası’nca sağlanan güvenceleri yerine getirmeye davet ediyoruz. Bunlar her sağlıklı demokrasinin çok önemli unsurlarıdır. Hürriyet Gazetesi’ne yönelik protestonun Adalet ve Kalkınma Partisi üyeleri tarafından teşvik edildiği yönündeki haberlerden endişeliyim. Seçilmiş yetkililer, medya kuruluşlarına karşı şiddeti teşvik eden bir görüntü vermemeleri konusunda dikkatli olmak zorundadırlar."

Haberin Devamı

ABDden ikinci Hürriyet açıklaması
HÜRRİYET GAZETESİ’NE 2’NCİ SALDIRI

AB KONSEYİ BAŞKANI DA KINADI

Öte yandan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la dün düzenlediği basın toplantısında Hürriyet'e yönelik saldırıyı kınadı.

Görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Tusk, Hürriyet’e ve HDP Genel Merkezi’ne yapılan saldırıyı eleştirerek şöyle konuştu:

“Benim ziyaretim zorlu bir dönemde cereyan ediyor. Bu zor zamanlarda dostluğa ihtiyacımız var. Dayanışma ve sadakatin ne olduğunu birbirimize göstereceğimize inanıyorum. Son haftalarda Türkiye çok acımasız saldırılara maruz kaldı. Terör nerede olursa olsun, kimi hedef alırsa alsın ve sorumluluğu kim taşırsa taşısın, güçlü bir şekilde kınanmalıdır. Biz AB olarak terör konusunda Türkiye ile yakın işbirliği yapmak istiyoruz. PKK’nın Avrupa’daki varlığıyla mücadele etmeye devam edeceğiz. Türkiye’de HDP Genel Merkezi’ne saldırı ve Hürriyet gazetesinin merkezine yapılan saldırılardan endişe duyuyoruz. Ortalığın sakinleşmesi, hukukun üstünlüğünün temin edilmesi gerekmektedir.”

ABDden ikinci Hürriyet açıklaması
AB KONSEYİ BAŞKANI TUSK’TAN ‘HÜRRİYET’ AÇIKLAMASI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!