ABD'den Atina'ya silah ambargosu

Güncelleme Tarihi:

ABDden Atinaya silah ambargosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD yönetiminin Şubat ayı başında Yunanistan'a silah ve mühimmat satışını durdurduğu ortaya çıktı. Sebep, Hürriyet'in dün manşetten dünya kamuoyuna duyurduğu, Atina'nın Moskova'ya NATO uçaklarının şifrelerini verdiği kuşkusu.

Pentagon sözcüsü Kenneth Bacon, konuyla ilgili olarak Tuğgeneral Henry Kievenaar Jr. başkanlığında bir soruşturma yürütüldüğünü, şüpheleri doğrulayacak ciddi bir bulgu olmadığı için, silah satışının yakında yeniden başlayacağını belirtti.

Ancak, ABD'nin soruşturma sonucundan tam olarak tatmin olmadığı da, yönetime yakın çevreler tarafından dile getiriliyor. Buna karşılık Atina, iddiaların gülünç olduğunu belirterek, Türkiye'yi suçladı.

BÜYÜK KUŞKU

Yunanistan'ın, Rusya'ya, NATO uçaklarının saldırılarının bozguna uğratılmasını sağlayan şifreleri verdiğinden şüphelendiklerini kaydeden Bacon, bunun karşılığında da Rusya'nın Yunanistan'a, NATO uçaklarının hedefleri kusursuz vurma kapasitesine müdahale edebilmek için planlanan ve ‘SPN-2’ olarak bilinen sistemi sağladığından kuşku duyulduğunu belirtti.

Washington Post gazetesinin Yunanistan'a silah satışının durdurulduğunu duyurduğu dünkü haberinde, Kongre'nin bazı üyelerinin yapılan açıklamalardan tatmin olmadığı da belirtildi. General Kievenaar'ın, Pazartesi ve Salı günü konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vereceği bildiriliyor.

Washington Post'un haberinde, ABD'nin Atina Büyükelçisi Nicholas Burns'ün, ABD'nin konuyla ilgili endişelerini vurgulamak ve soruşturmada işbirliği yapmasını sağlamak için Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos ile 6 kez görüştüğü ifade edildi. Haberde, Çohacopulos'un soruşturmada işbirliği yaptığı da kaydedildi.

Yunanistan'ın Rusya'ya bilgi sızdırdığı şüpheleri yüzünden Washington'un bir soruşturma açtığı haberini dünya kamuoyuna dün Hürriyet duyurmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!