ABD'de yeni Hepatit C testi

Güncelleme Tarihi:

ABDde yeni Hepatit C testi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de ilaç ve gıda maddelerinin güvenliğinden sorumlu kurum FDA, hepatit C virüsünün kanda tespit edilmesini sağlayan yeni bir testi onayladı. Yeni RIBA HCV 3.0 testinin, kandaki Hepatit C virüsünü tam olarak tespit ettiği ve herhangi bir riske meydan bırakmadığı kaydediliyor.

Şimdiye kadar kanda Hepatit C tespiti için kullanılan testlerin % 30 hata ihtimali taşıdığını belirten FDA yetkilileri, yeni testle, bu oranın % 7'ye indiğini, RIBA HCV 3.0 ile test edilen kanların korkusuzca hastalara verilebileceğini açıkladılar.

Milyonlarca hasta

Tahminlere göre ABD'de 3.9 milyon insan Hepatit C virüsü taşıyor ve bu insanların çoğu, kanlarında virüs bulunduğunu bilmiyorlar.

Yetkililer, Hepatit C taramasının sistemli hale getirildiği 1992 yılından önce alınmış olan ve halen kan bankasında bulunan kanların yeni testle tarandığını, virüs bulunan kanların donörlerinen derhal uyarıldığını da açıkladılar.

Hepatit C virüsü, insandan insana kan ve cinsel ilişki yoluyla geçiyor ve karaciğerin iflas etmesine yol açıyor. Karaciğeri iflas eden hastaya da tek çare olarak organ nakli tavsiye ediliyor. ABD'de çok sayıda insan karaciğer nakli için sırada bekliyor. Bir naklin maliyeti ise 125 ila 250 bin dolar (43-86 milyar TL) arasında değişiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!