ABD’de tarihi oylama: Kevin McCarthy görevden alındı

Güncelleme Tarihi:

ABD’de tarihi oylama: Kevin McCarthy görevden alındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2023 07:00

ABD’de eski Başkan Donald Trump’a yakın isimlerden Florida vekili Matt Gaetz, kendisi gibi Cumhuriyetçi Parti’den olan Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin görevden alınması için pazartesi günü önerge verdi.

Haberin Devamı

Dün akşam yapılan oylamada, aralarında 8 Cumhuriyetçi temsilcinin de bulunduğu 216 üye McCarthy’nin görevden alınması yönünde oy kullandı. Oylama sonucunda McCarthy görevden alındı.

NEYLE SUÇLANIYOR

Demokratlarla işbirliği yaptığı suçlamasıyla Matt Gaetz’in hedef tahtasına oturan McCarthy, “hodri meydan” mesajı paylaşarak direneceği mesajını vermişti. Aralarında Gaetz’in de bulunduğu Trump’a yakın vekiller, geçici devlet bütçesinden 6 milyar dolarlık Ukrayna yardımlarının çıkarılmasını istiyordu. Sunduğu önerge ile Cumhuriyetçi partiyi bölen Gaetz, oylamadan önce yaptığı konuşmada, “McCarthy kaostur. Beni istediğiniz kadar yuhalayabilirsiniz. Siz hepiniz lobicilerin bağış toplama etkinliklerine katılmaya devam edin” dedi.

ŞOK ETKİSİ YAPTI

McCarthy, devletin kepenk kapatmasına saatler kala siyasi kaosu engellemek adına Ukrayna yardımını çıkararak 45 günlük bir bütçe tasarısı sunma yoluyla krizi engellemeye çalışmıştı. Daha önce son kez 1910’da gerçekleşen “Başkanı görevden alma önergesi” Washington’da şok etkisi yarattı. Temsilciler Meclisi Başkanlığı koltuğunun boşalmasıyla birlikte yeni bir seçim yapılması gerekecek. McCarthy’nin yeniden aday olmasının önünde bir engel bulunmuyor.    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!