ABD'de süper loto 43 trilyon verecek

Güncelleme Tarihi:

ABDde süper loto 43 trilyon verecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Washington’da bugün açıklanacak Powerball lotosunda tarihin en büyük ikramiyesi dağıtılacak. Eğer 6 rakamı bir tek kişi doğru bilirse tamı tamına 175 milyon dolarlık (43.7 trilyon lira) rekor ikramiyeyi kazanacak. ABD yasalarına göre, büyük ikramiyeye kazanan bunun yüzde 28’ini vergi olarak devlete ödüyor. Ayrıca ikramiyeyi kazanan oturduğu eyalete de vergi ödemek zorunda. İkramiye bir kerede alındığı gibi, devlet tahvili olarak 25 yıllık bir zaman dilimine de bölünebiliyor.

Eyaletlerarası Loto Birliği tarafından düzenlenen ve 20 eyalette oynanan loto için dün ülkenin birçok kentinde uzun kuyruklar oluştu. Tarihi ikramiye nedeniyle heyecan dalgası giderek yükselirken saatlerce kuyrukta bekleyene ve loto kuponu bulamayan kızgın müşteriler loto bayilerini protesto etti. Kimi yerde bayiler erkenden kepenk indirerek polisten yardım istedi.

Loto Birliği Başkanı Charles Strutt ise öfkeli lotocuları yatıştırmak için çekilişte kazanma şansının çok küçük olduğunu vurguladı. Strutt'un açıklamasına göre, ikramiye kazanma şansı 80 milyonda bir gibi çok düşük bir ihtimal oluştururuyor. 43.7 trilyonun bir kişiye çıkma ihtimali ise bundan çok daha az. İkramiyenin birkaç parçaya bölünmesi yüzde 60-70 ihtimal dahilinde.

Süper ikramiyeli loto yüzünden ABD'de birçok tv kanalı insanlarla röportajlar yapıp böyle büyük bir serveti kazanmaları halinde neler yapmayı plandıklarını araştırırken ihtimal hesaplarına olan ilgi de arttı. Gazeteler Hawaii Üniversitesi felsefe profesörü Larry Laudan'ın ‘‘Riskler Kitabı’’ adlı eserinden alıntılar yaparak ikramiye kazanma şansını öteki şans faktörleriyle karşılaştırıyorlar. Buna göre hayatta şans faktörünün etkisi şöyle:

Lotoda ikramiye kazanma ihtimali yataktan düşme ihtimalinden 40 kat daha az. Uçak kazasında ölme olasılığı lotoda kazanma ihtimalinden 320 misli daha fazla. Donarak ölme riski 3 milyonda bir. Yataktan düşerek ölme ihtimali 2 milyonda bir. Uçak kazasında hayata veda etme riski 250 binde bir. Karayolunda trafik kazasında ölme riski 5 binde bir. ABD'de bundan önce dağıtılan en büyük ikramiye 1991'de California lotosunda birikmişti. 118.8 milyon dolarlık ikramiye 10 kişi arasında bölünmüştü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!