ABD'de karıştı eyaletler yeniden gündeme geldi - ABD'de kaç eyalet var?

Güncelleme Tarihi:

ABDde karıştı eyaletler yeniden gündeme geldi - ABDde kaç eyalet var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2021 07:01

Dünyada ABD'de yaşanılanları konuşurken, eyaletler yeniden gündeme geldi. Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri, bir coğrafi bölgede idari yetkiye sahip olarak politik bir birlik oluşturuyor. 50 tane bulunan ABD eyaletlerinde, bir eyaletten diğerine taşınmak için herhangi bir hükûmet iznine gerek olmuyor. İşte ABD eyaletleri...

Haberin Devamı

ABD'de Başkan Joe Biden'ın tescil oturumunun yapıldığı Kongre binasının Başkan Donald Trump taraftarınca basılması ile beraber ABD'deki eyaletler dikkat çekti. ABD'de egemenliğin her bir eyalet ile federal hükûmet arasında paylaşılmasından dolayı Amerikalılar hem federal cumhuriyetin, hem ikamet ettikleri eyaletin vatandaşı olarak yer alıyor. 

ABD'DE KAÇ TANE EYALET VAR?

Birleşik Devletler Anayasasına göre eyaletler, aralarında anayasa değişikliklerinin onanmasının da bulunduğu çeşitli yetki ve haklara sahiptir. Tarihsel olarak bakıldığında, yerel kolluk kuvvetleri, devlet okullarında eğitim, sağlık hizmetleri, eyalet içi ticaretin düzenlenmesi ve yerel ulaşım ile altyapı genel olarak öncelikle eyaletlerin sorumluluk alanındadır.

Eyaletler illere ya da ile eşdeğer birimlere ayrılmıştır. Bunlara belli ölçüde yerel idari yetki tanınmıştır, ancak egemenlikleri bulunmaz. İller ve ile eşdeğer birimlerin yapıları eyaletten eyalete farklılık gösterir. Eyalet yönetimleri yetkilerini (her bir eyaletin) halkından, kendi ayrı anayasaları dolayısıyla alır. Bu anayasaların her birinin temelini cumhuriyetçi ilkeler oluşturur ve her biri üç kuvvetten oluşan bir yönetim öngörür: Yürütme, yasama ve yargı.

Haberin Devamı

ABD EYALETLERİ

Alabama
Alaska
Arizona
Arkansas
Kaliforniya
Colorado
Connecticut
Delaware
Florida
Georgia
Hawaii
Idaho
Illinois
Indiana
Iowa
Kansas
Kentucky
Louisiana
Maine
Maryland
Massachusetts
Michigan
Minnesota
Mississippi
Missouri
Montana
Nebraska
Nevada
New Hampshire
New Jersey
New Mexico
New York
Kuzey Karolina
Kuzey Dakota
Ohio
Oklahoma
Oregon
Pensilvanya
Rhode Island
Güney Karolina
Güney Dakota
Tennessee
Teksas
Utah
Vermont
Virginia
Washington
Batı Virginia
Wisconsin
Wyoming

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!