ABD, Türkiye, İsrail tatbikatı

Güncelleme Tarihi:

ABD, Türkiye, İsrail tatbikatı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2008 15:51

İsrail, Türkiye ve ABD'nin deniz ve hava kuvvetlerinin katıldığı "Güvenilir Denizkızı" tatbikatının dokuzuncusu, İsrail'in liman kenti Hayfa'nın yaklaşık 40 kilometre açıklarında Akdeniz'in uluslararası sularında yapıldı.

Haberin Devamı

Açık denizde üçlü tatbikat

İsrailli komutanlardan Yoav Abergel, "Tatbikat, sonuçları itibariyle çok başarılı oldu" dedi. Türk donanmasının en büyük firkateyni Gökçeada ile Bandırma korveti, bir helikopter ve toplam 337 kişilik personelle katıldığı tatbikat, İsrail donanmasının 70 kişilik personeli olan en büyük firkateyni Lahav'dan yönetildi.

Tatbikatta bir ilk gerçekleşti: Dünya basını davet edildi

İsrail'den iki gemi ve helikopterler, ABD tarafından da biri akaryakıt tankeri iki gemi ve her iki taraftan toplam iki uçağın katıldığı tatbikatta, İsrail deniz kuvvetlerinin "669" adıyla bilinen özel kurtarma ekipleri de yer aldı. Tatbikatta bu yıl bir ilk gerçekleşti. İsrail basınıyla uluslararası basın kuruluşları, ortak tatbikatı izlemeye davet edildi. Tatbikata katılanlar ve gemiler, sabahın ilk ışıklarıyla Hayfa Limanı'ndan ayrıldı. Gündüz ve gece iki ayrı bölüm halinde yapılan tatbikatın ilk safhasında helikopterlerin havadan yakıt ikmali gerçekleştirildi. Olası bir afette denize düşenlerin kurtarılması operasyonu da yapıldı.

İsrail, Türkiye ve ABD hava ve deniz kuvvetleri arasında enformasyon alanında işbirliğiyle, kurtarılacak hedeflerin yerleri belirlendi. Denizde yeşil renk bir işaretlemeyle operasyon alanı sabitlendi. Helikopterlerden buralara şişme botlar atıldı. Bir İsrail helikopteri, belirlenen alana kurtarma ekiplerini havadan indirdi. "669" kurtarma ekiplerini taşıyan botlar, mankenlerden oluşan kazazedeleri bulundukları noktalardan alarak gemilere taşıdı.

Tatbikatın gündüz ve gece bölümleri başarıyla tamamlandı

Gökçeada firkayteniyle birlikte gelen bir Türk helikopteri de hem yakıt ikmali yaptı, hem de gündüz tatbikatının son bölümünde gemiye yaklaşarak, havadan, içinde firkateynin amblemini taşıyan bir kupanın yer aldığı paketi Lahav mürettebatına hediye etti. Tatbikatın gece bölümünde de benzer operasyonlar yapıldı. Tatbikatta her üç ülkenin subayları, diğer ülkelerin gemilerinde yer alarak buradaki çalışmalarını gözlemledi.

Tatbikatı yöneten İsrail donanmasının Filotila komutanı Abergel, tatbikat sonunda "Çok başarılı bir tatbikat oldu" dedi. Abergel, üç ülke kuvvetlerinin beklentileri açısından, her şeyin yapılan planlamalar doğrultusunda gerçekleştirildiğini ifade etti.


"Tatbikatın bölgede diğer ülkeleri doğrudan hedef alan askeri bir amacı yok"

"Güvenilir Denizkızı Arama ve Kurtarma Tatbikatı", düzenli olarak Akdeniz'de seyreden üç ülkenin donanma ve hava kuvvetleri arasında yapılıyor. İsrail donanmasının amiral gemisi olarak adlandırılan 1994 ABD yapımı İnf Lahav dinlenme salonunu, karşılıklı ziyaretlerden oluşan plaketlerle daha önce gerçekleştirilen tatbikatlar sırasında alınan plaketler süslüyor.

Abergel, daha önce de tatbikatın bölgede diğer ülkeleri doğrudan hedef alan askeri bir amacının olmadığının altını çizerek, tamamen insani gayeler taşıdığını söylemiş ve bölge ülkelerini tatbikatı gözlemlemeye ve katılmaya çağırmıştı. Tatbikat bugün üç ülkenin temsilcileri arasındaki toplantılarla sürecek ve yarın sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!