'ABD, nükleer tesisler değil devrim muhafızlarını vurur'

Güncelleme Tarihi:

ABD, nükleer tesisler değil devrim muhafızlarını vurur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 00:00

The New Yorker gazetesi, ABD Başkanı George Bush yönetiminin, İran'ın nükleer tesisleri yerine, Devrim Muhafızlarına hava saldırısı düzenleme olasılığından söz etti.

Ünlü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, The New Yorker'ın bugünkü sayısında, adlarının açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililere dayanarak kaleme aldığı haberinde, Bush yönetiminin İran'a olası saldırı planlarında değişiklik yaptığını ve daha ziyade Devrim Muhafızlarını hedef alan hava saldırıları düzenleyebileceğini ileri sürdü.
ABD'nin Devrim Muhafızlarını Irak'taki direnişçilere yardım etmekle suçladığı hatırlatılan haberde Hersh, bu strateji değişikliğinin, Bush ve danışmanlarının Irak'taki savaşı "ABD ile İran arasındaki stratejik savaş" olarak nitelemeye başladığı bir döneme rastladığına dikkati çekti.

ABD'nin Irak'taki Büyükelçisi Ryan Crocker ile bu yaz yaptığı bir video-konferans görüşmesinde Bush'un, "sınırın diğer tarafındaki İran hedeflerini vurmayı planladığını ve İngilizlerin kendisiyle beraber olduğunu söylediği" bilgisini de hatırlatan Hersh, İran'a yönelik herhangi resmi saldırı emri olmamasına karşın, askeri hazırlıkların ritminin hızlandığını ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) İran üzerinde çalışan birimini takviye ettiğini belirtti.
İsrailli yöneticilerin, ABD'nin İran'ın nükleer tesislerini vurmama kararına üzülmediğine ve Fransız yetkililerin de bu hedeflere olası hava saldırısı konusunda endişelerini dile getirdiğine yer verilen haberde, Bush'un planının, başta Devrim Muhafızlarının en önemli eğitim kamplarının, komuta ve kontrol tesislerinin ve cephaneliklerin ortadan kaldırılmasını öngördüğü de ifade edildi.

Devrim Muhafızları, 1979'daki İslam Devriminden sonra oluşan askeri yapılanmanın belkemiğini oluşturuyor.
ABD Temsilciler Meclisi, Başkan George Bush yönetiminden, İran Devrim Muhafızlarını terörist örgüt olarak ilan etmesini isteyen bir karar tasarısını kabul etmişti. İran Meclisi de Amerikan ordusu ve CIA'yı "terör örgütü" ilan etmişti.

İran meclisi, bu kararının gerekçelerini, ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atması, Balkanlar, Irak ve Afganistan'da seyreltilmiş uranyum içeren bombalar kullanması, Vietnam, Irak ve Afganistan'ı işgal etmesi, "saldırgan Siyonist rejimi" (İsrail) desteklemesi, Amerikan ordusu ve CIA'nın "terörist girişimlerinden" bazıları olarak sıralamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!