ABD liderleri alfabetik fişledi

Güncelleme Tarihi:

ABD liderleri alfabetik fişledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2014 01:23

ALMAN Der Spiegel Dergisi, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nin dünya liderleriyle ilgili bir data bankası oluşturduğunu, sadece Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ilgili 300’den fazla verinin bulunduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Eski FBI Ajanı Edward Snowden’ın arşivinden çıkan Mayıs 2009 ile ilgili bu son belgeye göre, haklarında casusluk faaliyeti yürütülen 122 devlet ya da hükümet başkanının isimleri yer alıyor. Liste liderlerin isimlerine göre ve alfabetik bir sırada hazırlanmış durumda. O zamanki listede ilk sırada görevden yeni ayrılan Malezya Başbakanı Abdullah Bedevi’nin adı yer alıyor, onu ismi ‘A’ harfiyle başlayan diğer liderler izliyor. Angela Merkel, listede 9’uncu sırada yer alırken sıralama Ukrayna eski Başbakanı Yulia Timoşenko ile son buluyor. Liderler arasında Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da var.

Casusluk belgesi

“Hedefteki kişiler hakkında normalde bulunması zor bilgilerin yer aldığı” istihbarat arşivi, içinde arama yapılabilen “Marina” data bankasının içinde yer alıyor. Belgenin bazı dünya liderlerinin doğrudan ABD’nin casusluk faaliyetinin hedefinde olduğunu gösterdiği iddia ediliyor. Daha önce Snowden belgeleri, NSA’nin bazı dünya liderlerinin telefonlarını doğrudan dinlediğini ortaya çıkarmıştı. Son çıkan fişleme sisteminin Almanya Başsavcılığı tarafından incelendiği ve casusluk şüphesiyle dava açılıp açılmayacağının belirleneceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!