ABD Irak'ta süper ses silahı deneyecek

Güncelleme Tarihi:

ABD Irakta süper ses silahı deneyecek
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 09, 2004 16:16

Irak'taki Amerikan askerleri, "görkemli" silahlarının yanında "yepyeni" bir silahla donatılacaklar. Bu silah diğerlerinin aksine patlamıyor, yerin altını üstüne getirmiyor, kulakları sağır edecek güçte ses üretiyor.

Haberin Devamı

Savunma Bakanlığı (Pentagon), American Technology Corporation adlı ÅŸirketle yaptığı bir milyon dolarlık sözleÅŸme uyarınca, kısaca LRAD adı verilen ''uzun menzilli akustik cihazı'' Irak'taki birliklerine yakında yollayacak.Â

Devasa bir hoparlörden oluşan yeni ''silah'', ultrason dalgalarınıkullanarak fare ve diğer zararlıları uzaklaştıran modern sistemlerden esinlenerek geliştirilmiş bir aygıt. 300 metrelik alanda 145 desibellik ses dalgası yayan alet, askeri uzmanlara göre, başağrısı, panik ve ızdırap veriyor. Uzmanlar, bu denli güçlü sesin işitme kaybına yol açabileceğini de belirtiyor.

Uzmanlara göre, yeni ''silahın'' yaydığı ses, standart yangın alarmının iki katı. Â

Sistemin geliştirilmesi çalışmalarına katılan emekli Amerikan subayı Peter Dotto, LRAD'ın ''kalabalıkların kontrolü, bazı mahallerinboşaltılması ya da bazı bölgelere girişlerin engellenmesi'' gibi amaçlarla kullanılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Askeri uzman William Arkin ise zararsız olacağı iddia edilen yeni ''silahın'', hastalara, yaşlılara ve çocuklara zarar vereceği uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!