ABD ile Brezilya askeri işbirliği anlaşması yaptı

Güncelleme Tarihi:

ABD ile Brezilya askeri işbirliği anlaşması yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2010 09:48

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Brezilya Savunma Bakanı Nelsom Jobim ile düzenlediği ortak basın toplantısında, anlaşmanın iki ülke arasında askeri araştırma, eğitim, ortak tatbikat yapılması ve ticari projeler yürütülmesini öngördüğünü belirtti.

Gates, “Bu anlaşma, Amerika kıtasının en fazla nüfusa sahip iki ülkesi olarak paylaştığımız değerleri ve sayısız güvenlik çıkarlarını biçimlendirmektedir” ifadesini kullandı.

Jobim de anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine olanak sağlayacağını kaydetti. ABD ile Brezilya arasında Batının sivil nükleer faaliyetler kisvesi altında atom bombası yapmaya çalışmakla suçladığı İran konusunda anlaşmazlık bulunuyor. ABD ve müttefikleri, İran'a yeni yaptırımlardan yana tavır sergilerken, Brezilya Devlet Başkanı Luis Inacio Lula da Silva, bu tür bir eyleme karşı uyarıda bulunuyor. Bu soruna bir de Brezilya'ya savaş uçağı temin etme konusunda Amerikan Boeing firmasıyla Fransız Dassault ile İsveçli Saab arasındaki rekabet eklenmiş durumda.

Jobim, geçen hafta milletvekillerine, “Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva gelecek hafta nükleer güvenlik zirvesi için Washington'a gidecek. Bu vesileyle, muhtemelen pazartesi günü ben de ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile savunma anlaşmasını imzalayacağım” açıklamasında bulunmuştu.

ABD son olarak Kolombiya ile bir savunma anlaşması imzalamış, bu anlaşma yüzünden ciddi bir bölgesel kriz çıkmıştı. Aralarında Brezilya'nın da bulunduğu Latin Amerika ülkelerinin çoğu bölgesel güvenlikle ilgili endişelerini dile getirmişti.

2009 sonunda ABD'nin Kolombiya ile imzaladığı bu anlaşma, Amerikan ordusunun “terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele” kapsamında resmi olarak Kolombiya'daki üsleri kullanmasına olanak sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!