ABD idam etmeyeceğim dedi Fransa, kürtajcı doktor katilini iade etti

Güncelleme Tarihi:

ABD idam etmeyeceğim dedi Fransa, kürtajcı doktor katilini iade etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2001 00:00


Haberin Devamı

Fransa mahkemesi, yakalanan Amerikalı kürtajcı doktor katili James Kopp'u, idam edilmeyeceği garantisi vermesinin ardından ABD'ye iade etmeye karar verdi.

46 yaşındaki Kopp, 1988 yılında New York eyaletinin Buffalo kentinde, kürtajcı doktor Barnett Slepian'ı evindeyken dürbünlü tüfekle vurarak öldürmüştü. ABD Federal Mahkemesi, FBI'ın en çok aranan listesindeki 10 suçlu arasında bulunan ancak kayıplara karışan Kopp'u geçen yıl gıyabında cinayetle suçlamıştı.

ABD, Fransa'nın Rennes kenti yakınlarındaki Dinan kasabasında yakalanan Kopp'un iadesini istedi. Fransız makamları, ABD'ye, Kopp'un idam edilmeyeceğini garanti ettiği takdirde, iade edebileceklerini bildirdi. ABD garantiyi gönderince, Kopp da ülkesinin yolunu tuttu. Buna göre Kopp, Federal yasalara göre suçlu bulunsa bile, idam edilmeyecek.

Adalet Bakanı John Ashcroft, Kopp'un salıverilmesini engellemek ve adaletin ABD'de yerini bulmasını sağlamak için garanti verildiğini söyledi. Kopp'un avukatı ise ‘‘ABD Başkanı'nın idam ile ilgili düşüncelerini biliyoruz. Bu nedenle çok uyanık olmalıyız. Amerikan yönetimi, uluslararası yasalar nezdinde, verdiği garantiye saygılı olmak zorunda’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!