ABD, Hindistan’a nükleer yasağı kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

ABD, Hindistan’a nükleer yasağı kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2008 00:00

ABD ile Hindistan arasında sivil nükleer alışverişine 30 yıldır süren yasağı kaldıran ve iki ülke arasında bu alanda stratejik iş birliği yapılmasını öngören anlaşma, ABD Kongresi tarafından onaylandı.

Çarşamba günü Kongre tarafından verilen onayın ardından, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, başkent Yeni Delhi’ye gelerek Hintli meslektaşı Pranab Mukherjee ile görüştü. Amerikan şirketlerinin Hindistan’a nükleer yakıt, teknoloji ve reaktör satmalarına izin verilmesini öngören anlaşmayı Başkan George Bush’un imzalaması bekleniyor.

Girişimini Bush yönetiminin yaptığı anlaşmanın muhalifleri, bu gelişmenin, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çabalarına büyük bir darbe olduğunu savunuyor. Hindistan’ın Pakistan ile nükleer yarışına dikkat çekilerek, ABD’nin Hindistan ile iş birliğinin, Asya’da nükleer silah yarışına hız kazandıracağı ileri sürülüyor. Muhalifler, Kongre’deki tartışmalar sırasında Hindistan’ın, ABD’den elde edeceği nükleer teknolojiyi nükleer silah yapımında kullanabileceğini ve bunun dünyaya kötü bir örnek olacağını belirttiler.

Anlaşmaya göre, BM denetçileri Hindistan’ın sivil amaçlı nükleer tesislerini kontrol edebilecek, ancak bu denetim, ülkenin askeri amaçlı nükleer tesislerini kapsamayacak.

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nı imzalamaktan kaçınan Hindistan, 1974 yılında ilk nükleer denemesini yaptı. ABD o yıldan beri Hindistan’a nükleer alanda yasak uyguluyordu.

30 yıllık yasağın ardından ABD ile Hindistan arasında sivil nükleer ticareti başlatacak anlaşma, bürokratik bir aksaklık yüzünden Rice’ın ziyareti sırasında imzalanamayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!