ABD’de petrol fiyatları genelevleri krize soktu

Güncelleme Tarihi:

ABD’de petrol fiyatları genelevleri krize soktu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2008 00:00

Hızla yükselen petrol fiyatları yüzünden ABD’nin Nevada eyaletindeki "Shady Lady Ranch" adlı genelev, 300 dolar harcayan kamyoncuya 50 dolarlık, 500 dolar harcayana da 100 dolarlık "yakıt indirim kartı" veriyor.

"Moonlite Bunny Ranch" Genelevi ise, Hazine Bakanlığı’nın ekonomiyi canlandırma paketi çerçevesinde, vergi mükelleflerine yolladığı çekler ile gelen müşterilerine verdiği "hizmet" süresini iki katına çıkardı.

TÜM dünyada yükselen petrol fiyatları ABD’nin Nevada Eyaleti’ndeki genelevleri de vurdu. Müşterilerini çoğunlukla kamyoncuların oluşturduğu genelevler, kriz zamanında ayakta kalabilmek için teşvik uygulamasına başladılar. Nevada Genelev Sahipleri Birliği’nin Başkanı Geoffrey Arnold, 80 ve 95 numaralı karayolları boyunca uzanan genelevlerin müşterilerinin yüzde 75’ini kamyon sürücülerinin oluşturduğunu ve kendisine ait iki genelevde "yüzde 19 iş kaybı" olduğunu belirtti. Geoffrey Arnold, "Herkes gibi biz de ekonomiden etkileniyoruz. İşler zorlaştı ve kamyoncuların da artık daha az harcayacak parası var. Eskisi gibi değiller" dedi.

Promosyon uygulaması

ABD Enerji Bakanlığı’na göre, dizel yakıt fiyatı geçen yıla oranla yüzde 67.5 artarak bir galon için 4.75 dolara yükseldi. Nevada’daki 28 yasal genelevin 16’sı kamyoncuların rağbet ettiği işletmeler. Geoffrey Arnold, Reno ve Las Vegas’a yakın olan ve turistler ile toplantılar için Nevada’ya gelenlerin tercih ettiği genelevlerde ise "işlerin daha iyi" olduğunu kaydetti.

İş kaybeden işletmeler ise, müşteri çekmek için çeşitli promosyon uygulamasına başladılar. "Shady Lady Ranch" Genelevi, 300 dolar harcayan müşteriye 50 dolarlık, 500 dolar harcayan müşteriye de 100 dolarlık "yakıt indirim kartı" veriyor. Shady Lady Ranch Genelevi, yüzde 5 oranında iş kaybına uğradığını açıkladı. Aynı işletme, normal fiyatlarında da özel indirim yapma yoluna gitti.

İlk 100 müşteri için

"Moonlite Bunny Ranch" Genelevi, Hazine Bakanlığı’nın, ekonomi canlandırma paketi çerçevesinde vergi mükelleflerine yolladığı çekler ile gelenlere verilen "hizmet" süresini iki katına çıkardığını açıkladı. Ama bu uygulama "ilk 100 müşteri" ile sınırlı tutuldu. İşletme sahibi Dennis Hof, "Biz buna çifte teşvik diyoruz. Tüketim sektöründeki herkes gibi, bu endüstri de yaratıcı olmak zorunda" diye konuştu.

Kamyoncu sayısında düşüş var

Yakıt fiyatlarından en çok etkilenen kesim "bağımsız" kamyoncular oldu. Bu kesime hizmet sunan genelevler de petrol fiyatlarından olumsuz etkilendiler. Ocak ayından bu yana, Nevada’daki kamyonların sayısında da azalma oldu. Yaşanan sıkıntılı döneme rağmen Geoffrey Arnold, "Müşteriler eskisi gibi harcamıyor, ama genelevlere bir şey olmaz. Erkekler için yemek içmekten sonraki en önemli aktivite seks. Sekse bir şey olmaz" dedi. Kriz, genelevlerde çalışmak isteyen kadın sayısında da bir artışa yol açtı. Nevada, ABD’de genelevlerin yasal olduğu tek eyalet.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!