ABD: Boru hattı Türkiye'den geçsin

Güncelleme Tarihi:

ABD: Boru hattı Türkiyeden geçsin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD yönetiminin, zengin petrol yataklarına sahip Hazar Denizi çevresindeki bölgeye çok önem verdiği, Rusya, Çin ve İran arasındaki stratejik bölgede bulunan bu zenginliğin ‘Türkiye üzerinden ihraç edilmesinde’ ısrarlı olduğu açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanı Ekonomik İşlerden Sorumlu Yardımcısı Stuart Eizenstat, Senato Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Bakü-Ceyhan boru hattının izleyeceği güzergah ile ilgili olarak İran'ı düşünmediklerini ve bölgenin petrol ve doğalgaz zenginliklerinin ihracı konusunda Türkiye'yi tercih ettiklerini söyledi. Eizenstat ‘Petrol boru hattı, Türkiye’nin İran karşısında daha güçlü bir rol üstlenmesine imkan sağlayacak' dedi.

ABD onaylamıyor

Dışişleri Bakan yardımcısı Eizenstat ‘Türkiye, NATO ve Batı ile bu bölge arasında gerçek bir bağ oluşturuyor. Bu yüzden Türkiye’yi İran ile bir ittifaktan uzak tutmaya çalışıyoruz' diye konuştu.

Bu arada, Eizenstat, İran'dan geçecek her türlü boru hattına karşı olduklarını ifade ederek, Türkiye, İran ve Türkmenistan arasında Mayıs ayında imzalanan, Türkmenistan'dan Türkiye'ye İran üzerinden petrol ulaştırılmasına ilişkin anlaşmanın ABD tarafından onaylandığı iddialarını yalanladı.

Eizenstat ‘Türkiye’nin İran yerine Türkmenistan'dan doğalgaz satın alma kararını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz' dedi. Eizenstat daha önce yaptığı açıklamada, ülkesinin, İran'ı uluslararası alanda yalnız bırakma kararlılığını yinelemiş, bu ülkede yatırım yapan Fransız petrol firması ‘Total’ ve diğer batılı firmalara yaptırım uygulanmasının da gözardı edilmediğini belirtmişti.

ABD yönetimi İran'ı ‘uluslararası terörizme destek vermek ve kitle imha silahları edinmeye çalışmakla’ suçluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!