ABD bölündü

Güncelleme Tarihi:

ABD bölündü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 00:00

Kuran yakma fikrini ortaya atan Rahip Terry Jones, son anda vazgeçti. Ama Tennessee’de başka bir rahip Bob Old, Kuran yaktı.

Haberin Devamı

‘Sıfır Noktası’na cami ve Kuran yakma tartışmaları, ABD’deki bölünmüşlüğü ortaya çıkardı. New York’ta karşı karşıya gelen cami yanlısı ve karşıtı binlerce Amerikalı, birbirleriyle dalaşarak bu ayrışmayı gün ışığına çıkardı.

NEW YORK’ta 11 Eylül’deki saldırılarında yerle bir olan ve “Sıfır Noktası” diye anılan Dünya Ticaret Merkezi’nin iki blok ötesi ABD’de iki farklı düşüncenin düellosuna sahne oldu.
Önce Müslüman bir organizasyon adına bölgede “İslam Kültür Merkezi” yapımına destek vermek için yürüyüşe geçen 1500 kişiye karşı 11 Eylül törenleri için alanda bulunan cami karşıtı 2000 kişi harekete geçti. Fitne filmiyle İslam dünyasının öfkesini çeken Hollandalı ırkçı lider Geert Wilders ise cami karşıtı kalabalığa “İşte burası çizgiyi çektiğimiz yer. Bu çizgiyi çekin ki New York yeni Mekke olmasın” diye seslendi. Atlı ve köpekli polisler her köşede iki kalabalığı kendi alanlarında hapsederken kaldırımlarda her iki gruptan da sözlü sataşmalar gerginliği artırdı. Her iki grupta da ABD’de her kesimden insanlar olması dikkat çekti.
Kuran yaktılar
Karşıtlarınca sadece “cami” olarak nitelenen, içinde Müslüman, Yahudi ve Hristiyanlar için dua odalarının bulunacağı İslam Kültür Merkezi New York’lu İmam Faysal Abdülrauf tarafından önerilmişti. Başta 11 Eylül’de yakınlarını kaybedenler olmak üzere fikre karşı çıkan cami karşıtlarının öfkesi ise aşırı sağ hareket Çay Partisi’nin propagandaları ve radikal evanjelik rahip Terry Jones’un 11 Eylül’ü “Kuran Yakma Günü” ilan etmesiyle doruğa ulaşmıştı. Rahip Jones Kuran yakmasa da New York’taki gösterilerde Kuran yaktılar.

Haberin Devamı

Caminin üç din değiştiren finansörü

New York Observer gazetesinden Mark Ames, “CIA’nın Sıfır Noktası Camisi ile tuhaf ilişkisini çözmek” başlıklı haberinde, projenin arkasındaki bazı isimlerin CIA ve Pentagon’a yakınlıklarına dikkat çekti. Caminin önde gelen maddi destekçilerinden ve Danışma Kurulu Üyesi Leslie Deak. New Yorklu iş adamı (52), kendisini, “Yahudi ve Hıristiyan geçmişli dindar bir Müslüman” diye tanıtıyor. Hıristiyan bir ailede doğan Deak, daha sonra Ortodoks Yahudiliğe geçerek Yahudi bir kadınla evlenmiş. Moshira Soliman adlı bugünkü Müslüman eşi ile evlendikten sonra da bir kez daha din değiştirip Müslüman olmuş. Deak’in ve ailesinin Pentagon ve CIA ile iş yaptığı öne sürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!