ABD Başkanı’nın Gazze paylaşımının şifreleri... Biden o mesajla ne demek istedi

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı’nın Gazze paylaşımının şifreleri... Biden o mesajla ne demek istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2023 07:00

ABD Başkanı Biden’ı, “Teröre, şiddete, öldürmeye ve savaşa devam etmek Hamas’a aradığını vermektir” demesi ‘kalıcı ateşkes çağrısı mı yapıyor’ diye soru işaretlerine neden oldu. İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyine de operasyon düzenlemesinin öngörüldüğü bir dönemde gelen bu çağrı farklı yorumlara yol açtı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden’ın X isimli platformda yayınladığı mesajda, terörün, şiddetin ve öldürmeye devam etmenin Hamas’ın aradığı şeyler olduğunu söylemesiyle kalıcı bir ateşkese yönelik çağrıda bulunup bulunmadığı sorusu akıllara geldi.

KAFA KARIŞTIRDI

“Hamas, İsraillilerin ve Filistinlilerin barış içinde yan yana yaşaması kadar korktuğu başka bir şey olmadığı için terör saldırısı düzenledi. Teröre, şiddete, öldürmeye ve savaşa devam etmek Hamas’a aradığını vermektir. Biz, bunu yapamayız” diyen Biden’ın gönderisinin altında kafa karışıklığı oluşurken; bazı kullanıcılar “Bu bir ateşkes çağrısı mı” diye sorarken İsrail yanlısı hesaplar ise tepki gösterdi.

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ Mİ

Biden’ın bu gönderisi aslında 24 Kasım tarihinde Massachusetts eyaletinde yaptığı konuşmadan alınmış bir kısım. Bu cümlelerinin hemen öncesinde “iki halk için iki devlet. Bu, şimdi her zamankinden daha önemli” diyen Biden’ın ABD politikasında bir değişikliğe gidip gitmeyeceği konuşuluyor. 7 Ekim’den bu yana iki devletli çözümün nihai hedef olması gerektiğini söyleyen ABD, iki devletli çözümün önündeki engelin, Gazze’yi kontrol eden Hamas olduğunu ve Hamas’ın temizlenmesi gerektiğini düzenli ve ısrarlı şekilde belirtmişti.
Bütün bunlar yaşanırken uluslararası toplumda ateşkes için baskılar artıyor. Buna paralel olarak ABD’deki anketler de İsrail’e desteğin giderek azaldığını ve kalıcı ateşkes yanlısı görüşlerin giderek yaygınlaştığını gösterirken Beyaz Saray, geçtiğimiz hafta “Biden yönetimi anketlerle yönetilmeyecek” demişti.

Haberin Devamı

‘ÖYLE DEMEK İSTEMEDİ’

Gönderinin “kalıcı ateşkese çağrı”sı olarak anlaşılmasından sonra Jewish Insider isimli İsrail yanlısı medya kuruluşuna konuşan üst düzey Biden yönetimi yetkilisi, gönderide öyle demek istenmediğini söyledi. Haberde, “bölgede barış umudunu yitiremeyeceğimizi, kalıcı bir barış için zemin hazırlamaya ve bunun koşullarını yaratmaya devam etmemizin hâlâ inanılmaz derecede önemli olduğunu ve bunun da iki devletli bir barışı gerektirdiğini söylemek istiyordu” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

BLINKEN İSRAİL’E GİDİYOR

Geçtiğimiz gün Belçika’nın başkenti Brüksel’de katıldığı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda basın mensuplarına konuşan ve bu hafta dördüncü kez İsrail’de olması beklenen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, insani aranın uzatılmasına yönelik görüşmeler yapacağını belirtti. “Önümüzdeki birkaç güne baktığımızda, daha fazla rehineyi dışarı çıkarmaya ve daha fazla insani yardım sağlamaya devam edebilmek için duraklamayı uzatma amacıyla elimizden geleni yapmaya odaklanacağız” diyen Blinken, “İsrail’le 7 Ekim’deki terör saldırılarının bir daha yaşanmamasını sağlama hedefine nasıl ulaşılabileceğini görüşeceğiz” dedi. Blinken’ın ziyaretinde Gazze operayonunda sivillere korunmasının da gündeme geleceği belirtilmişti.

Haberin Devamı

CIA BAŞKANI DA BÖLGEDE

Gazze’de İsrail’in askeri saldırısı bittikten sonraki gün ne olacağına da odaklanılması gerektiğini söyleyen ABD’li bakan, “Yani savaş bittiğinde Gazze’de ne olacak” sorusunu yöneltti. ABD istihbarat teşkilatı CIA’in direktörü William Burns de bu hafta bölgedeydi. Salı günü Katar’ın başkenti Doha’da İsrailli ve Mısırlı mevkidaşlarıyla Katar başbakanının ev sahipliğinde görüşmeler yürüttüğü aktarılan Burns’ün de insani arayı uzatmak için çaba sarfettiği belirtiliyor.

CIA ÇALIŞANINDAN GAZZE’YE DESTEK PAYLAŞIMI

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nda (CIA) direktör yardımcılığı pozisyonunda çalışan bir kişinin Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda Filistin’i destekleyen bir görsel kullanması ABD’de gündem oldu. Financial Times gazetesinin haberine göre muhabirlerinin yetkiliyle iletişime geçmesinin ardından paylaşım silindi. Gazete, CIA çalışanının güvenliği için ismini açıklamayacaklarını bildirdi. CIA’den yapılan açıklamada ise çalışanlarının kişisel görüşlerinin olabileceği belirtilirken bu tür paylaşımların, çalışanlarının işini tarafsız bir şekilde yapmasına engel olmadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKTİ

ABD’de medyasında yapılan değerlendirmelerde iddianın tam da CIA Direktörü William J. Burns’un İsrail ile Hamas arasında sürdürülen ateşkes görüşmeleri için Katar’ın başkenti Doha’da olduğu bir zamanda ortaya çıkmasına denilirken, söz konusu durumun CIA ile derin bağları olan İsrail istihbarat servislerinde rahatsızlık yaratmış olabileceği ifade edildi. Daha önce de Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan birçok ABD’linin Washington’ın izlediği İsrail politikasından rahatsız olduğuna dair haberler gündeme gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!