ABD Başkanı Bush, Bulgaristan’da

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı Bush, Bulgaristan’da
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2007 13:30

ABD Başkanı George W. Bush, 8 günlük Avrupa ziyaretinin son durağı Bulgaristan’da. Başkent Sofya’da Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile görüşen Başkan Bush, "Rusya'yı düşman olarak görmüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Nevsky Caddesi'nde toplanan yüzlerce Bulgar ellerinde ABD bayrakları ile Bush'a sevgi gösterisinde bulundu. ABD Başkanı Bush düzenlenen karşılama merasiminde Irak ve Afganistan’da görev yapan Bulgar askerlerini selamladı.
Bush'un, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile görüşmesinde ABD'nin Avrupa’da kurmayı planladığı füze savunma sistemi konusunun öne çıktığı belirtildi. ABD'nin Doğu Avrupa’ya füze savunma kalkanı yerleştirme planı Bulgaristan ve Romanya ile ABD arasında gerginliğe yol açmıştı. Bulgaristan Dışişleri Bakanı İvaylo Kalfin bir açıklamasında, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da kurulacak olan savunma sisteminin Bulgaristan’ı kapsamayarak NATO üyesi ülkeyi ‘Füze kalkanıyla Rusya’da giderek büyüyen gerginlik arasında bıraktığına' dikkat çekmişti. Pırvanov- Bush görüşmesinde ayrıca, Bulgar uyruklulara yönelik vize şartlarının kaldırılması ve Libya’da idam edilmeyi bekleyen beş Bulgar hemşireyi serbest bırakma çabalarının da gündeme getirildiği kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile görüşmesi ardından basın toplantısı yapan Başkan Bush, Libya'dan, çocuklara HIV virüsü bulaştırdığı iddiasıyla 9 yıldır tutuklu bulunan ve idamla yargılanan 5 Bulgar hemşireyi serbest bırakmalarını istedi. Tutuklu hemşirelerin durumlarından endişe ettiklerini belirten Bush, “Onlar serbest bırakılmalıdır ve ailelerine dönmelerine izin verilmelidir” dedi. Bulgar liderler bir süredir, konuyla ilgili AB ve ABD’li yetkilerle görüşüyordu. Libya’da çocuklara AIDS hasatalığına yol açan HIV virüsü bulaştırdığı iddia edilen Filistinli bir doktor ile beş hemşire idam istemiyle yargılanarak tutuklanmıştı. 1999’da gerçekleşen doktor ile hemşireler suçlamaları reddetmelerine rağmen halen Libya'da tutuklu bulunuyor. Dün de Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmer Libya’yı ziyaret etmiş ve Bulgar hemşirelerin serbest bırakılmasını istemişti.

Haberin Devamı

“RUSYA’YI DÜŞMAN OLARAK GÖRMÜYORUM”

Başkan Bush, ABD’nin Doğu Avrupa’ya füze savunma kalkanı yerleştirme planına karşı çıkan Rusya’yla ilşkilerin en boyutta olduğunu sorulması üzerine ise, ABD’li ve Rus uzmanların ortak bir noktada buluşmasını umduğunu söyledi. Bush, “Önümüzde, şeffaf bir biçimde bilgi alışverişinde bulunabileceğimiz ve işbirliği yapabileceğimiz bir süreç var. Bnece bu her iki traf için de faydalı” dedi. Bush, geçen hafta Almanya’da düzenlenen G8 Zirvesi’nde Rusya Başkanı Putin ile bir aray geldiklerini hatırlatarak kendisine, “Rusya’yı bir düşman olarak görmüyorum” dediğini söyledi.

Haberin Devamı

“GÖÇMENLİK YASASININ SENATO’DAN GEÇECEĞİNİ UMUYORUM”

Başkan Bush, ABD'deki milyonlarca yasadışı göçmene vatandaşlık yolunu açacak olan “Göçmenlik Yasası’nınö Senato’dan geçeceğine inandığını söyledi. Akşam saatlerinde Amerika’ya dönecek olan Bush’un yarın yasaya karşı olan cumhuriyetçi senatörlerle görüşüp, yasanın onaylanması için iknaya çalışması bekleniyor.

ABD Başkanı Bush, sekiz günlük Avrupa gezisi kapsamında Çek Cumhuriyeti, Almanya, Polonya, İtalya, Arnavutluk ve Bulgaristan’ı ziyaret etti. Bush’un akşam saatlerinde Bulgaristan’dan ayrılarak ABD’ye dönmesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!