AB Karadağ'ı uyardı

Güncelleme Tarihi:

AB Karadağı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2001 00:00


Avupa Birliği (AB) Komisyonu, Karadağ'a, dün yapılan genel seçimlerin ardından Yugoslavya Federasyonu'nun geleceğine ilişkin olarak Sırbistan ile hemen görüşmelere başlaması ve bağımsızlık yolunda tekyanlı adımlardan kaçınması çağrısında bulundu.


AB Komisyonu sözcülerinden Gunnar Wiegand, AB'nin mesajının "çok açık olduğunu ve herhangi tekyanlı bir eylemden kaçınılmasını" içerdiğini kaydetti.


İngiltere de, Sırbistan'dan ayrılma konusunda tekyanlı adım atılmamasını istedi.


Dışişleri Bakanı Robin Cook'un iki günlük Balkan gezisi çerçevesinde Çarşamba günü Karadağ Devlet Başkanı Milo Cukanoviç ile bir görüşme yapacağı bildirildi.


Bir bakanlık sözcüsü, Cook'un Cukonaviç'e, Karadağ ile Belgrad arasındaki ilişkilere yönelik herhangi bir değişikliğin, iki tarafça kabul edilerek ve bölge istikrarı dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyleyeceğini kaydetti.


Karadağ'da dün yapılan seçimlerin kısmi sonuçlarına göre, hükümeti oluşturan bağımsızlık yanlısı koalisyon zaferini ilan etmişti.

AGİT


Bu arada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) Karadağ'da dün yapılan seçimlerle ilgili olarak yapılan açıklamada, seçimlerin, "uluslararası ölçütlere uygun olarak demokratik bir ortamda yapıldığı, şeffah ve çoğulcu" olduğu belirtildi.


AGİT parlamento başkan yardımcısı ve Podgoritsa'daki seçimleri izleme komitesi özel koordinatörü Tiit Kabin, seçimlerin şeffah ve çoğulcu bir ortamda geçtiğini belirtti.


Kabin, seçim sırasında listelerdeki bazı "ufak tefek" hatalar, seçim kampanyasında polisin müdahalesi ve bazı memurların siyasi baskılarını saptadıklarını belirtti.Karadağ'daki seçimlerde, 270'i yabancı (185'i AGİT'ten) olmak üzere, yaklaşık 2800 gözlemci görev yaptı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!