AB’den vizesiz seyahat sinyali

Güncelleme Tarihi:

AB’den vizesiz seyahat sinyali
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 00:00

Balkan ülkelerinin tamamına vizesiz seyahat imkanı tanıyan AB, aynı konuda ilk kez Türkiye’ye olumlu sinyaller verdi. Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi’ne katılmak için İstanbul’da bulunan AB’nin Genişlemeden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Stefan Füle, Türkiye ile vize konusuna önem verdiklerini, bu konuda Temmuz ayında teknik toplantıların başlayacağını açıkladı.

Çalışmalarda ilerledik

Stefan Füle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Başkanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile yaptığı görüşmelerde, vize konusunda sıkı markaja alındı. Önceki gün Bakan Bağış ile İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen Füle, amaçlarının vizelerin kolaylaştırılması ve ileride serbest vize rejimine geçilmesi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin üzerine düşenin “geri kabul anlaşmasının” bir an önce sonuçlandırılması, biyometrik pasaportların uygulamaya geçirilmesi, entegre sınır yönetimi noktasında standartların yükseltilmesi olduğuna işaret etti.

Füle, bundan sonra vize konusunun rahatlayacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki gün Füle’yi kabulünde, “Bir aday ülkenin vatandaşlarına vize uygulanması, AB’ye yakışmıyor” sitemini dile getirdi. Dışişleri Davutoğlu da dün Füle’yle vize geri kabul anlaşması ve vize muafiyet rejimleri konularını ele aldıklarını belirterek, “Türkiye vize geri kabul anlaşmasında ileri bir aşamaya geldi. AB’nin de özellikle vize muafiyet müzakereleri konusunda gerekli çalışmaları başlatmasını ve bu konuda bu yıl içinde önemli gelişmeler olmasını bekliyoruz” dedi.

Kaçakları kabul edeceğiz

Türkiye, vize muafiyeti için AB’nin şart koyduğu biyometrik pasaporta geçişi 1 Haziran’da başlattı.
Türkiye Avrupa üzerinden yasadışı Avrupa’ya kaçan göçmenlerin iade edilmesini öngören geri kabul anlaşmasını sonbahara kadar tamamlamayı planlıyor.
AB’nin vize muafiyeti için bir diğer şartı da sınır güvenliği standartının arttırılması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!