AB’den Rusya’ya ‘kara liste’ tepkisi

Güncelleme Tarihi:

AB’den Rusya’ya ‘kara liste’ tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2015 21:22

UKRAYNA’da yaşanan kriz nedeniyle uzun süredir pamuk ipliğine bağlı seyreden Avrupa Birliği – Rusya ilişkileri Moskova’nın 89 Avrupalı isme ülkeye giriş yasağı koymasıyla yeniden gerildi. Rusya, listenin Brüksel tarafından Rus yetkililere uygulanan yaptırım listesine tepki olarak devreye sokulduğunu belirtirken AB sert tepki verdiği listeyi, “tamamen keyfi ve haksız” olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Rusya’nın listeyi hangi kriterler bazında ve ne tür yasal temellere dayanarak oluşturduğunun açık olmaması Avrupa kanadının üzerinde en çok durduğu unsuru oluşturuyor. Rusya’nın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vladimir Chizhov, “Ne Rus yasaları ne de uluslararası angajmanlar bu listeyi kamuya açık hale getirmemizi gerektirmiyor” dedi. AB, Ukrayna krizi bağlamında üst düzey Rus yetkililerin çoğunlukta olduğu 151 kişiye Birlik ülkelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması uygulamalarını içeren yaptırım uyguluyor. Bu yaptırımların hangi nedenlerle uygulandığı ve dayandığı hukuki temeller ise detaylı şekilde açıklanıyor.

‘AKILLICA DEĞİL’

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier liste için, “Bu tür giriş yasaklarını telaffuz etmenin bile çok akıllıca olduğunu düşünmüyorum” derken Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Rusya’nın adımının karşılıklı güven ve yapıcı diyalog çabalarına zarar verdiğini belirtti. Rusya tarafından listeye alınan isimlerin ise bu durumdan “onur duyduklarını” söylemek mümkün. AP’nin İsveçli üyelerinden Anna Maria Corazza Bildt, korkmaktan çok onur duyduğunu ve listeye alınmasının aynı yolda devam etme kararlılığını artırdığını belirterek, “Eğer Kremlin beni ve meslektaşlarımı ciddiye alıyorsa bu iyi bir iş yaptığımız anlamına gelir” dedi. Listedeki isimlerden olan eski Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg de “Listedeki diğer isimleri gördüğümde son derece saygın bir kulüp olduğunu anladım. Bunu bir ödül olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KARA LİSTEDE KİMLER VAR?

Rusya tarafından oluşturulan “kara liste” bazıları hâlâ aktif olan siyasetçiler, bürokratlar, entelektüeller ve AP üyelerinden oluşuyor. Türkiye’nin yakından tanıdığı eski AB Genişleme Komiseri Stefan Füle, eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, AP Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms, İngiltere eski Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Kızıl Dany lakaplı siyasetçi Daniel Cohn-Bendit, Fransız entelektüel Bernard Henri-Levy gibi isimler de listede yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!