AB artık Hıristiyan Kulübü değil

Güncelleme Tarihi:

AB artık Hıristiyan Kulübü değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Hans Joachim Vergau, Almanya'da önceki gün yapılan seçimlerden Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) zaferle çıkmasının, Türkiye-Almanya ve AB ilişkilerinde ‘Tarihi bir başlangıcı’ beraberinde getireceğini söyledi.

Hürriyet'e özel açıklamalarda bulunan Vergau, Schröder'in 16 yıllık ‘Kohl iktidarı’na son vermesiyle, artık AB içinde ‘Hıristiyan Kulübü anlayışı’nın sona erdiğini, böylece Türkiye-AB ilişkilerinde çok önemli bir engelin ortadan kalktığını söyledi. Büyükelçi isim vermeden Helmut Kohl ile Mesut Yılmaz arasında geçmişte yaşanan sürtüşmeleri ima ederek, ‘‘Artık geçmişi unutup, geleceğe bakmalıyız. Çünkü Almanya'da yeni bir sayfa açıldı’’ dedi.

Sosyal demokratların Türkiye-AB ilişkilerini içeren poltikalarında, Türkiye'ye AB yolunun açılması için Yunanistan ve Kıbrıs sorunlarının çözümünü ‘bir şart’ olarak değil, ‘hedef’ olarak görmelerine dikkat çeken Vergau, bu konuda şu hatırlatmayı yaptı:

‘SPD Parti Meclis Grup Başkanı Rudolf Scharping geçen yıl Ankara’ya yaptığı ziyarette, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlara özellikle değinerek, partisinin bu konudaki poltikasını detaylı bir şekilde anlattı. Scharping'in sözleri o zaman pek dikkate alınmadı. Scharping, konuşmasında Türkiye ile Yunanistan arasında başta Kıbrıs olmak üzere varolan bir takım sorunların çözümünü, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin başlatılması için 'bir şart' değil, 'bir hedef' olarak gördüklerini söylemişti. İlerki günlerde bu anlayış Almanya'da hükümet olacak. Bence bu Türkiye açısından tarihi bir şans.''

UYARIYI EKSİK ETMEDİ

Türk siyasileri ve kamuoyunu, Almanya'da iktidarın değişmesiyle birlikte Türkiye'nin hemen AB'ye tam üyelik sürecinin başlayacağı hayaline kapılmamaları konusunda da uyaran Vergau, ‘‘Yeni bir başlangıç için tarihi bir sayfa açma zamanı gelmiştir. Hem Almanya, hem de Türkiye bu şansı değerlendirmek zorundadır’’ dedi. Vergau, şunları söyledi:

‘‘Türkiye ile Almanya arasında ekonomik, kültürel ve turizm alanlarında ikili ilişkiler doruk noktada. Bundan sonraki hedefimiz, ikili ilişkileri tüm dünyaya örnek olacak şekilde daha da ileriye götürmek olmalı. Cardiff Zirvesi'nde Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin başlatılması için çok önemli kararlar çıktı. Türkiye'ye AB yolunun açılması için ekonomik entegrasyon şart. SPD iktidarının bu konuda büyük çabalar harcayacağına inanıyorum. Artık geçmişi unutma zamanı gelmiştir. Türk siyasilerin de geçmişe sünger çekip, Almanya'daki yeni döneme sıcak bakmaları gerekir.’’

GURBETÇİLER İÇİN DE İYİ

Schröder'in iktidara gelmesinin, Almanya'daki Türkler için de bir şans olduğunu ifade eden Vergau, ‘‘SPD'nin yabancılar politikacı her zaman samimiydi. SPD iktidarıyla birlikte, başta Türkler olmak üzere ülkemizdeki yabancılar açısından olumlu yeni bir dönem başlayacak’’ dedi. Büyükelçi, SPD'nin Alman vatandaşlığına geçişte de hızlandırıcı önlemler almasının beklendiğini belirtti. Seçimlerde kullanılan oyların yüzde 0.25'inin Alman pasaportlu Türkler'e ait olmasına dikkat çeken Vergau, ‘‘Bu oran elbette iktidar değişikliğini belirlemedi ama ilerisi için olumlu sinyaller verdi’’ diye konuştu.

Yılmaz sonuçtan memnun

Başbakan Mesut Yılmaz, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği konusunda engel çıkardığı gerekçesiyle sert dille eleştirdiği ve ilişkilerini askıya aldığı Helmuth Kolh'un seçimleri kaybetmesi ile ilgili olarak Hürriyet'e,

‘Helmuth Kohl 16 yıldır Almanya için büyük işler yaptı. Ancak, Türkiye için aynı şeyleri yaptığını söyleyemem’ değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, Hürriyet'in, ‘Gerhard Schröder’in seçimi kazanmasını Türkiye'nin yararları açısından nasıl yorumluyorsunuz?' sorusuna ise, ‘‘Hiç olmazsa Schroder'in ön yargıları yok’’ karşılığını vererek, dolaylı yoldan yine Kolh'ü eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili ise solun zaferinin Türkiye'ye etkisini tahmin etmek için henüz erken olduğunu açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!