80 kiralıkla kampanya yürütüyorsun

Güncelleme Tarihi:

80 kiralıkla kampanya yürütüyorsun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 01:31

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meksika’da Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında olduğu gibi Matias Romero Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada da, ABD’de öldürülen 3 Müslüman genç için Washington’a seslendi.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Sayın Obama niye susuyorsun, Biden niye susuyorsun, Kerry niye susuyorsun? Ama Türkiye ile ilgili sana 80 tane kiralık kişi buluyorlar, bir mektup gönderiyorlar, Türkiye’nin aleyhine kalkıp orada kampanya yürütüyorsunuz” dedi. Dünkü programını iptal ederek Meksika’dan bir gün erken ayrılan Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

NEDEN SUSUYORSUNUZ

“Amerikan yönetimi DAİŞ’e karşı ‘DAİŞ bir terör örgütüdür, ne gerekiyorsa yapmamız lazım’ diyor. Ben Amerikan yönetimine sesleniyorum: DAİŞ konusunda konuşuyorsun, onun için elinden gelen her şeyi yapmaya çalıştığını söylüyorsun. Peki DAİŞ bir terör örgütü olarak ortada da bu 3 tane, annesi, babası Amerikan vatandaşı, Amerika’da doktorluk görevi yapan bu aile, bu çocuklar diş hekimliği tahsili görüyor, kardeşlerden bir tanesi mimarlık tahsili görüyor. Hiçbir günahları yok. Bir serseri geliyor, bir terörist, bir cani, bir katil geliyor bu 3 kişiyi öldürüyor. Şimdi ben soruyorum: Sayın Obama niye susuyorsun, Biden niye susuyorsun, Kerry niye susuyorsun? Ama Türkiye ile ilgili sana 80 tane kiralık kişi buluyorlar, bir mektup gönderiyorlar, Türkiye’nin aleyhine kalkıp orada kampanya yürütüyorsunuz. Bakın burada bir dışişlerinde, özellikle akademik çalışmayı yürütenler; istikbale çok farklı bakmalısınız, iradenizi kimseye kiralık vermemelisin, bu irade sizin olmalı. İradenizi sadece hak, hakkaniyet, adalet, özgürlük, çerçevesi içinde değerlendirmelisin.

Haberin Devamı

DÜNYA ANAFORA İTİLDİ

“Dünyanın önemli bir bölümü, bilinçli olarak 100 yıldır devam eden ve daha ne kadar süreceği bilinmeyen bir anaforun içine itildi. Biz, Birleşmiş Milletler’deki, bilhassa da Güvenlik Konseyi’ndeki güç dengesinin çarpıklığını her fırsatta, her platformda ifade ediyoruz. Gençler buna çok dikkat etmeniz gerekiyor, ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyerek bu gerçeği tüm dünyayla paylaşmaya çalışıyoruz.

BM’NİN YAPTIĞI NE

BM Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi bir adaletin tecellisi için kurulmuş bir yer değil mi, özgürlüklerin adil paylaşımı için kurulmuş değil mi? Böyle bir kurul, adalet dağıtabilir mi, özgürlüklerin dağılımında adalet tesis edebilir mi? Şu anda Ortadoğu’da kan gövdeyi götürüyor, BM’nin yaptığı bir şey var mı? Şu anda biz bedel ödüyoruz. Benim ülkem şu anda Irak ve Suriye’den 2 milyon sığınmacıya evsahipliği yapıyor. Her şeyi bize ait, insani yardımlar dışında yaptığımız mali olarak söylüyorum bize 5.5 milyar dolar bunun faturası var. Bize acaba BM’den gelen para ne? BM’den şu anda gelen para 250 milyon dolar, harcadığımız 5.5 milyar dolar. Nerede o parası pulu çok olan ülkeler, nerede BM, nerede Güvenlik Konseyi?

Haberin Devamı

REFORME EDİLMELİ

Şu anda küresel sistemde söz sahibi tüm siyasi, ekonomik, sosyal kuruluşlar daha adil, daha kapsayıcı, daha etkin bir temsil yapısına kavuşmalı. Niçin bu 5 ülke daimi üye olsun BM Güvenlik Konseyi’nde? Biz diyoruz ki, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmamda da yaptım, niye 5 ülke? Şu an oturup toplamalıyız ve demeliyiz ki ‘Bu sistem reforme edilmeli’. Daimi ülkeler kalkmalı, 20 ülkede mi karar kılacak, bu 20 ülke sürekli rotasyona tutulmalı, her ülkeye 10 yılda bir görev gelmeli. 2 yıl görev yapmalı, 2 yıl sonra diğer ülke gelmeli. Her ülkenin oy hakkı olmalı. Bu şeklide her dilden, kıtadan BM Güvenlik Konseyi’ne de üye olmalı. Orası kimsenin tapulu malı olmamalı, tüm dünyanın, ülkelerin orada söz sahibi olduğunu görmemiz ve göstermemiz lazım. 5 ülkeye siz 190 ülkeyi mahkûm edemezsiniz.

Haberin Devamı

İSLAMOFOBİ NİYE İNSANLIK SUÇU DEĞİL

Bu yabancı düşmanlığı nedir, farklı dini düşünce ve duygulara sahip olanlara karşı takındığınız tavır nedir? Biz antisemitizmi insanlık suçu olarak ilan eden bir lideriz. İslam dünyasında değil, tüm dünyada ben ’antisemitizm insanlık suçu’ dediğim zaman kimsenin daha sesi çıkmamıştı. Fakat İslamofobya’nın da bir insanlık suçu olduğunu ilan etmemiz gerektiğini söylediğimiz zaman buna öyle yaklaşmadılar. Uzak durdular, hâlâ da uzak duruyorlar, konuşamıyorlar. Yani antisemitizm insanlık suçu da İslamofobi niye insanlık suçu değil? Maalesef işte ‘Benim teröristim iyi, seninki kötü’ mantığı devam ediyor.”

88 Kongre üyesi mektup göndermişti

Haberin Devamı

AMERİKAN Kongresi’nin 88 üyesinin 2 Şubat’ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili bir mektup gönderdiği ortaya çıkmıştı. Bu mektupta Kongre üyeleri, Kerry’den Türkiye’de Fethullah Gülen’le bağlantılı gazetecilere yönelik son gözaltılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetle görüşmesini istemişti.

Cumhurbaşkanı ağırladı

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile eşi Angelica Rivera, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan onuruna bir öğle yemeği verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!