70 yılını metal kapsül içinde geçirdi, modern bir cihaza geçmeyi reddediyor!

Güncelleme Tarihi:

70 yılını metal kapsül içinde geçirdi, modern bir cihaza geçmeyi reddediyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 10:42

70 yılını 'Demir Akciğer' olarak bilinen metal bir kapsülün içinde geçiren ve bir rekora imza atan 77 yaşındaki Paul Alexander'ın ilham veren hikayesi yeniden dünya gündeminde...

Haberin Devamı

ABD'de yaşayan 'Polio Paul' lakaplı Paul Alexander 70 yılını yaklaşık 300 kilo ağırlığındaki metal bir kapsülün içinde geçirdi ve şimdi daha modern bir makineye geçmeyi reddediyor...

MAKİNE O ZAMANLAR 'TIBBİ BİR MUCİZE' OLARAK KABUL EDİLİYORDU

77 yaşındaki Paul Alexander 1952 yılında çocuk felci geçirdiğinde henüz 6 yaşındaydı. O dönem ülkede 58.000 vakanın bildirildiği ABD tarihindeki en kötü çocuk felci salgını yaşanıyordu.

70 yılını metal kapsül içinde geçirdi, modern bir cihaza geçmeyi reddediyor

Teşhis konulduktan kısa bir süre sonra vücudunun ölümcül hastalıkla mücadele etmesine yardımcı olmak o zamanlar 'tıbbi bir mucize' olarak kabul edilen ve 'demir akciğer' olarak bilinen metal bir makinenin içine yerleştirildi.

Haberin Devamı

DEMİR AKCİĞER NEDİR?

Demir Akciğer olarak bilinen metal kapsüller 1928 yılında icat edildi ancak 60'ların sonlarından bu yana üretilmiyor. Medscape'de yer alan bilgilere göre, demir akciğer, negatif basınç yoluyla oksijeni çekip daha sonra akciğeri genişlemeye zorlayan ve bu sayede hastanın nefes almasını sağlayan hava geçirmez bir kapsül.

Kapsüle giren hastaların sadece başları açıkta kalıyor. Makine büyük ve hantal olduğu için kullanan kişilerin tüm vücudunun içeriden sabitlenmesi gerekiyor.

70 yılını metal kapsül içinde geçirdi, modern bir cihaza geçmeyi reddediyor
70 YILINI MAKİNEDE GEÇİRDİ, REKOR KIRDI

Paul hastalığa yakalandıktan sadece 3 yıl sonra 1955'te hayat kurtaran çocuk felci aşısı onaylandı ve ülkenin dört bir yanındaki çocuklara uygulanmaya başladı.1979 yılında ülke çocuk felcinden tamamen arındı ancak boyundan aşağısı felçli olan Paul için artık çok geçti...

O zamandan beri hayatta kalmak için 'demir at' adını verdiği cihaza güvenen Paul 70 yılını bu kapsül içinde geçirdi ve Guinness Dünya Rekorları'na girdi.

MODERN BİR CİHAZA GEÇMEYİ REDDEDİYOR

Çocuk felcinin azalması ve modern solunum cihazlarının artmasıyla birlikte demir akciğerin kullanımı neredeyse yok denecek kadar az. Dailymail gazetesinde yer alan habere göre şu anda ABD'de demir akciğeri kullanan sadece iki kişi var: Paul Alexander ve Martha Lilliard.

Haberin Devamı

Guardian gazetesinde yer alan habere göre hayatının neredeyse tamamını 'Demir Akciğer'de geçiren Paul yeni teknolojik cihazlara geçmeyi reddediyor. Bunun nedeni ise boğazında delik açılmasını istememesi.

70 yılını metal kapsül içinde geçirdi, modern bir cihaza geçmeyi reddediyor

HUKUK FAKÜLTESİNİ BİTİRDİ, AVUKAT OLDU

'Kurbağa nefes' tekniği ile makine dışında da nefes almayı öğrenen Paul, geçirdiği hastalığın hayatını mahvetmesine izin vermedi ve hayallerinin peşinden giderek başka insanlara ilham kaynağı olmaya karar verdi.

Metal kapsüle bağımlı olmasına rağmen liseyi bitirdi, üniversiteden mezun oldu, hukuk diploması aldı, onlarca yıl avukatlık yaptı ve tüm bunları yaparken sadece 'Demir atı'na güvendi.

70 yılını metal kapsül içinde geçirdi, modern bir cihaza geçmeyi reddediyor

ÇOCUK FELCİ NEDİR?

Haberin Devamı

Çocuk felci özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (Poliovirüs) yol açtığı bulaşıcı enfeksiyondur.

Genellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekle beraber, nadir olarak 15 yaşının üzerindeki bireylerde de görülen, bacaklarda ve daha az kollarda felce neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Hastalık, sindirim sistemi yoluyla bulaşmakta, hafif ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, ense ve sırtta sertliğe neden olmaktadır.

Tipik olarak felç görülür, hastalar ayağa kalkmakta ve yürümede güçlük çeker. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!