45 yıllık kuşatma bitti

Güncelleme Tarihi:

45 yıllık kuşatma bitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2009 00:00

Kıbrıs’ta 1964’ten bu yana Rum kuşatması altında bulunan ve sadece denizden ulaşılabilen Türk toprağı Erenköy, kara-yoluyla KKTC’ye bağlanıyor. BM çerçevesinde görüşmeler yürüten KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum lider Hristofyas, Kıbrıs Türk direniş tarihinin en önemli yeri Erenköy’e kara bağlantısı sağlanması konusunda anlaştı.

ADA’nın kuzeybatısında 3 yanı Rum topraklarıyla çevrili Erenköy’e ulaşım, adada uzun süredir gündemi meşgul ediyordu. KKTC’ye 15 km uzaklıktaki Erenköy’e ulaşım, Yeşilırmak sınır kapısının açılmasıyla sağlanacak.

Rum tarafı, Türk tarafının diğer kapılardan farklı olarak Erenköy’e karayoluyla "serbest geçiş" öngördüğü Yeşilırmak kapısının açılmasını kabul etti. Cumhurbaşkanı Talat bugün Yeşilırmak kapısına giderek, hazırlık çalışmalarını yerinde inceleyecek.

ASKERLER VE AİLELER DE GEÇEBİLECEK

Anlaşmaya göre, KKTC toprağı olan, ancak kara yolu bağlantısı bulunmayan 19 km2’lik toprak parçası Erenköy’e haftada 3 gün askeri malzeme hariç her türlü geçiş, gümrüğe tabi olmadan serbest olacak.

1974’ten bu yana askeri bölge olan Erenköy’deki birliğin jeneratörlerle sağlanan elektrik ihtiyacını Rum tarafı karşılayacak. Erenköy’e akaryakıt deniz yoluyla ulaşmaya devam edecek.

Küçük bir askeri birliğin bulunduğu Erenköy’e askerlerin ve ailelerinin sevki de karadan yapılabilecek.

Her yıl Erenköy şehitleri anılıyor

KKTC’de her yıl 8 Ağustos’ta Erenköy direnişi ve şehitler anılıyor. Ve her yıl, yüzlerce Kıbrıslı Türk, Erenköy’e giderek şehitleri anıyor. Rumlar son iki yıldır sadece anma günü karayoluyla geçişe izin veriyor, karşılığında KKTC’de ayin yapma izni alıyordu.

Türkiye’nin Kıbrıs’a ilk müdahale ettiği yer

1964 yılında adanın Yunanistan’a bağlanmasını amaçlayan EOKA’cıların 15 bin Rum askeri, Erenköy’e saldırdı. 08 Ağustos 1964 tarihinde ise, Türk savaş uçakları, ilerleyen Rum ve Yunan kuvvetlerine hava operasyonu düzenledi.
/images/100/0x0/55eb35e6f018fbb8f8b288a2
Hava operasyonuna katılan yüzbaşı Cengiz Topel, uçağının düşmesi üzerine Rumlara esir oldu. Topel, işkenceyle öldürüldü.

Tarihe Erenköy direnişi adıyla geçen olayda, Türk tarafı 12 şehit verdi. 1974 harekatında ABD’nin Türkiye’ye ’dur baskısı’ nedeniyle Mehmetçik’i Erenköy’e varamadan durdu.

Denktaş şanlı Erenköy direnişinde

KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 1964 yılı Temmuz ayında direnişe katılmak üzere, bir grup gençle Erenköy’e gizlice çıkmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!