42 yıl sonra huzur buldular

Güncelleme Tarihi:

42 yıl sonra huzur buldular
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 20:54

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sürerken Lefkoşa yakınlarındaki Taşkent köyünde Rumların gerçekleştirdiği katliamda hayatını kaybeden 89 kişiden 33’ü DNA testiyle teşhis edildikten sonra önceki gün düzenlenen törenle toprağa verildi.

Haberin Devamı

KIBRIS’ta 1974 Barış Harekâtı sırasında Rumların evlerinden alarak topluca katlettiği ve tarihe ‘Taşkent katliamı’ diye geçen saldırıda hayatını kaybeden 89 Kıbrıslı Türk’ten 33’ünün kimliği DNA testiyle belirlendi. Şehitler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katıldığı, katliamın 42’nci yıldönümü anma etkinliklerinde askeri törenle toprağa verildi. Katliamdan geriye, bugüne kadar ulaşılamayan sadece 2 şehidin kalıntısı kaldı.
Taşkent katliamı, Rumların 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda yaptığı kanlı saldırılardan sadece birisi. Rumlar Taşkent köyünün yanısıra, Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde de benzer katliamlar yapıldı. Kıbrıs Barış Harekâtı devam ederken, 14 Temmuz 1974’te Taşkent köyüne gelen Rum ve Yunanlılar, 9 yaşından büyük 89 erkeği toplayarak, ‘esir kampına’ götürmek üzere yola çıktı. Rumlar köyden uzaklaşınca, Kıbrıslı Türkleri katletti ve farklı yerlere topluca gömdü.

Haberin Devamı

MADENDE BULUNDULAR

1974 sonrasında bulunan ve giysilerinden kimlikleri tespit edilen kalıntılar Taşkent şehitliğine defnedildi. 89 şehitten 35’inin kalıntılarına uzun yıllar ulaşılamadı. Ancak, şehitlikte boş da olsa mezarları yapıldı, sembolik törenlerle gömüldü. Kıbrıs’ta Türk ve Rum kayıpları arayan BM denetimindeki Kayıp Şahıslar Komitesi, iki yıl önce, günümüzde Rum yönetiminde kalan topraklarda bir maden ocağında çok sayıda kemiğe ulaştı. Yapılan DNA testinde bu kalıntıların Taşkent köyünde katledilen ve kalıntıları kayıp olan 35 Kıbrıslı Türk’ten 33’üne ait olduğunu belirlendi. 33 şehit, önceki gün katliamın 42’nci yıldönümü anma etkinliklerinde Taşkent’te düzenlenen askeri törenle isimlerinin bulunduğu mezarlara defnedildi. Anma törenine katılan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, acıların taze olduğunu belirterek, “Bu kadar yıl aradan sonra, iki tarafın da kabul edebileceği şartlarda, bir daha bu topraklarda kan ve gözyaşının olmayacağı, barışın huzurun, daha iyi bir geleceğin paylaşılacağı yeni bir dönemi yaratabilmek için uğraş ve mücadele veriyorum” dedi.

ANKARA’DA KIBRIS ZİRVESİ

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bugün Ankara’da Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamayı ele almak üzere Beştepe’de Kıbrıs zirvesi düzenliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Lefkoşa’dan Ankara’ya giden heyet içinde Akıncı’nın Rumlarla yürüttüğü müzakerelerdeki danışmanları da yer alıyor. Kıbrıs müzakerelerinde önemli ilerlemeler kaydeden Türk ve Rum liderler, Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, eylül ayı içinde 7 görüşme daha gerçekleştirecek. Ardından liderler BM’nin yeni dönem açılış törenleri için New York’a gidecek.
Akıncı ve Anastasiadis, detay vermemekle birlikte 6 ana başlıkta görüşülen Kıbrıs müzakerelerinde, büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtiyor. Rum yönetimi, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’dan oluşan garantörlük sisteminin tamamen kaldırılmasını istiyor. Türk tarafı ise, Türkiye’nin garantörlüğünün bir formül bulunarak kalmasını savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!