400 yıl sonra faaliyete geçti

Güncelleme Tarihi:

400 yıl sonra faaliyete geçti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2010 10:51

Endonezya'nın Sumatra adasının kuzeyindeki Mount Sinabung, 400 yıl aradan sonra faaliyete geçerek 2000 metre yukarıya duman püskürttü. Yetkililer, ilk kez dün hareketlenen yanardağının, bugün daha yoğun bir faaliyet gösterdiğini belirtti. Dün başlayan tahliye çalışmaları ise hızlandı.

Haberin Devamı

400 YIL SONRA FAALİYETE GEÇEN SİNABUNG YANARDAĞI - FOTO GALERİ

       

Endonezya'nın Sumatra adasının kuzeyindeki Sinabung yanardağı dün 400 yıl aradan sonra faaliyete geçti. Yanardağ, yaklaşık 1500 metre yukarıya duman püskürttü.

 

Yetkililer en son 1600 yılında faaliyete geçen, 2 bin 460 metre yüksekliğindeki yanardağın duman püskürtmesi nedeniyle Endonezya hükümeti alarma geçti. İki günden bu yana süren tahliye çalışmalarında 21 binden fazla insan geçici sığınaklara yerleştirildi. Ayrıca, hava sahasının yanardağından yükselen toz bulutundan etkilenmesi nedeniyle bazı uçuşlar iptal edildi.

 

Endonezya Yanardağ Bilimi Merkezi Başkanı Surono, basına yaptığı açıklamada 5-6 günden beri gürleyen ve kraterinden lav taşıran yanardağın, önceki gece havaya duman püskürttüğünü belirtti.

 

Tahliye çalışmalarında görev alan Andi Arief adlı yetkili, Kuzey Sumatra bölgesindeki Sinabung Dağı'nın çevresindeki köylerde yaşayan insanların eşyalarını toplayarak yakın bölgelerdeki sığınak, cami ve kiliselere sığındıklarını belirtti. Arief, köy ve tarlaların kalın bir is tabakasıyla kaplandığını ve havanın sülfür koktuğunu belirtti.

 

YÜZ MASKELERİ DAĞITILDI

Surono, yanardağın faaliyetinde azalma görülmesine karşın faaliyete geçen yanardağlar için belirlenen en yüksek alarm seviyesini gösteren kırmızı alarm seviyesini düşürmediklerini kaydetti. Surono, ileride ne olup olmayacağı hakkında kesin bir şey söylenemeyeceğini belirtti.

 

Endonezya Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi Başkanı Mudciarto da, Endonezya Sağlık Bakanlığının sağlık ocaklarını hazır duruma geçirdiğini ve henüz hiçbir yaralanma veya can kaybı meydana gelmemiş olmasına karşın halka yüz maskeleri dağıtılmaya başladığını ve şu ana kadar en az 17 bin maskenin dağıtıldığını söyledi.

 

Dünyanın en büyük takımada grubu olan Endonezya, Pasifik Havası'nı çevreleyen, yanardağ ve fay hatlarından oluşan "Ateş Çemberi”nin içinde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!