4’lü zirveden ateşkes çıktı

Güncelleme Tarihi:

4’lü zirveden ateşkes çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 01:11

Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna liderlerinin katıldığı Minsk zirvesinden Ukrayna’da pazar günü itibariyle ateşkes başlamasına karar verildi. Ukrayna’dan ayrılık isteyen Rusya yanlısı Donetsk ve Lugansk bölgelerine özel statü öngören anlaşmanın uzun ömürlü olmayabileceği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA’daki krizi görüşmek üzere Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te yapılan zirveden ateşkes ve 13 maddelik bir çözüm planı çıktı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın katıldığı önceki akşam başlayan 17 saatlik zirve sonunda Ukrayna ordusu ile Rus yanlısı milisler arasında 15 Şubat itibarıyla ateşkes ilanına karar verildi. Donetsk ve Lugansk ayrılıkçı liderlerinin de imza attığı anlaşmaya göre bu iki bölgeye Ukrayna parlamentosu tarafından özel bir statü tanınacak. Anlaşmaya tarafların temsilci heyetleri imza atarken, Poroşenko ve Putin sözlü onay vermekle yetindi, imza atmadı. 13 maddelik anlaşmada yer alan bazı maddeler şöyle:

Haberin Devamı

Ukrayna doğusundaki tüm cephelerde 15 Şubat’tan itibaren kayıtsız şartsız ateşkes ilan edilecek.

Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ihtilaflı taraflar ağır silahlarını cephe hattından geri çekmeye başlayacak. 100 mm çapındaki toplar 70 km, Grad, Uragan, Tornado, Smerç gibi füze bataryaları cephe hattından 140 km geri çekilecek. Ağır silahların geri çekilmesinin 14 günde tamamlanması gerekiyor.

Ağır silahların geri çekilmesi AGİT gözlemcileri tarafından denetlenecek.

Ağır silahların çekilme işleminden sonra ihtilaflı bölgelerde yerel seçimlerin yapılabilmesi için Ukrayna yasalarına uygun çalışmalar başlatılacak. Ayrıca, 30 gün içinde Ukrayna parlamentosunun bu bölgelerin özerklik statüsünü belirleyeceği yasal çalışma tamamlanacak.

Bölgedeki tüm paralı askerler silahlarıyla birlikte Ukrayna’yı terk edecek.

Ukrayna anayasasında yapılacak değişiklikle Donetsk ile Lugansk bölgelerine özel statü verilecek.

Minsk’te kim ne kazandı

Rusya: Zirveden en kârlı ülke olarak Rusya çıkmış olarak gözüküyor. Ukrayna’daki savaşa gayriresmi yoldan müdahil olmaktan kurtuldu. Avrupa’ya AB zirvesi öncesinde ‘Biz barış için uğraşıyoruz’ mesajı verdi. ABD’nin ‘Ukrayna’ya silah yardımı yaparız’ kozunu elinden aldı. Rusya’nın kaybı ise anlaşmanın ileri adımlarında Ukrayna ile arasındaki sınırı denetim altına alınmasına izin vermesi oldu.

Haberin Devamı

Almanya ve Fransa: AB’nin lokomotif ülkesi Almanya, zirve sayesinde ekonomisini zorlayacak Rusya’ya karşı yeni yaptırım kararı almaktan kurtuldu. Ukrayna ve Kırım krizi Fransa’yı da vurmuştu. Fransa, 1.2 milyar Euro civarındaki Mistral savaş gemilerini savaş yüzünden Rusya’ya teslim etmiyordu. Şimdi bu teslimatı yapabilir.

Ukrayna: Zirvenin kaybeden veya en az kazanan ülkesi ise Ukrayna oldu. Ukrayna doğudaki ayrılıkçı Donetsk ile Lugansk bölgelerine günün birinde özel statü vermek zorunda kalacağını kabul etmiş oldu. Ateşkes ile gelecekteki kritik süreçler için vakit kazanmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!