38 yıl hesaplaşmayı beklediler

Güncelleme Tarihi:

38 yıl hesaplaşmayı beklediler
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 17:58

30 Ocak 1972'de meydana gelen ve Kuzey İrlanda meselesinin dönüm noktası olaylarından biri olarak kabul edilen "Kanlı Pazar"ın failleri nihayet adalet önüne çıkıyor. Kuzey İrlanda'nın en büyük ikinci kenti Londonderry'deki yurttaşlık haklarıyla ilgili bir gösteride İngiliz güvenlik güçlerinin protestocuların üzerine açtığı ateş sonucu 14 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olayla ilgili soruşturma 38 yıl sonra tamamlandı.

Haberin Devamı

HESAPLAŞMA ÖNCESİ SESSİZ BEKLEYİŞ

İngiltere tarihinin en pahalı kamu soruşturmasının raporunda, İngiliz askerlerinin uyarmadan kalabalığın üzerine ateş açtığı ortaya çıktı.

Yıllardır beklenen soruşturma raporunun açıklanmasından kısa bir süre önce İrlandalı Katoliklerin "Derry" demeyi tercih ettiği Londonderry kentinde hayatını kaybedenlerin aileleri, yakınları ve binlerce kişi, ellerinde ölenlerin fotoğraflarıyla sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kalabalık daha sonra dev ekrandan Başbakan David Cameron'ın konuşmasını izledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında yaptığı konuşmada, raporun sonuçlarının açık olduğunu ve bazı askerlerin yetkisiz hareket ettiğini, bunun da yanlış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Cameron, Yargıç Lord Saville tarafından hazırlanan soruşturma raporunda ayrıca, askerlerin uyarmadan kalabalığın üzerine ateş açtığının ve "hayatını kaybeden kişilerin hiçbirinin tehdit oluşturmadığının" ortaya çıktığını kaydetti.

"Hükümet ve ülke adına özür dilerim" diyen Cameron raporla, askerlerin olay sırasında kontrollerini kaybettiklerinin ve talimatları dikkate almadıklarının belirlendiğini söyledi. Cameron ayrıca, "Kanlı Pazar" olayının İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) elini güçlendirdiğini ifade etti.

ÖLÜMLER İÇİN ÖZÜR DİLENMEZ

"Kanlı Pazar" da kardeşi Michael Kelly'i kaybeden John Kelly İngiltere hukuk tarihinin en uzun süreli ve en pahalı soruşturmasınıın sonuçları bugün açıklanacağı için gece boyunca heyecandan uyuyamadığını söyledi. İngiltere'den sadece gerçekleri olduğu gibi açıklamasını beklediklerini dile getiren Kelly, "Biz özür beklemiyoruz çünkü ölümler için özür dileyemezsin" dedi.

Saldırıda babasını kaybeden Patrick Doherty, 38 yıl sonra gerçeklerin olduğu gibi ortaya çıkmasını umut ettiklerini söyledi.

RAKAMLARLA 'KANLI PAZAR' SORUÅžTURMASI

  • Kuzey Ä°rlanda'nın Londonderry kentinde 30 Ocak 1972'de 14 sivilin ölümüyle sonuçlanan "Kanlı Pazar" soruÅŸturmasının raporu tam 38 yıl sonra açıklandı.
  • 2 bin 500'den fazla kiÅŸinin ifadesine baÅŸvuruldu.
  • SoruÅŸturma için 230 milyon euro harcandı.
  • 5 bin sayfa sonuç bölümü bulunan rapor 12 yılda hazırlandı.
  • SoruÅŸturma, Tony Blair baÅŸbakanken 1998'de baÅŸlatılmıştı ve 2005'te tamamlanması bekleniyordu.

TARÄ°HE KANLI PAZAR OLARAK GEÇTİ       Â

Londonderry kentinde 1972'de İngiliz askerleri, yurttaşlık hakları gösterisi yapan kalabalığın üzerine ateş açıp 13 kişiyi öldürmüş, bir kişinin de hastanede öldüğü bu olay tarihe "Kanlı Pazar" olarak geçmişti.

Haberin Devamı

Hakkında çok sayıda kitap yazılan ve film çekilen Kanlı Pazar olaylarıyla ilgili ünlü rock grubu U2'nun da aynı adı taşıyan bir şarkısı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!