24 Nisan bir milattır

Güncelleme Tarihi:

24 Nisan bir milattır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2004 01:46

Referandumun sonucu ne olursa olsun 24 Nisan tarihinin Kıbrıs için ‘Milat’ olacağını söyleyen KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, ‘Rum tarafından ‘Hayır’ çıkarsa da bu her şeyin sonu değildir’ dedi. Denktaş, en kısa zamanda toparlanıp, Rumlarla bir araya gelinmesi gerektiğini belirtti.

KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, bugünkü referandumdan hangi sonuç çıkarsa çıksın Kıbrıs Türkleri için yeni bir dönem başlayacağını söyledi. Denktaş’ın ‘Milat’ dediği bu yeni dönemde Türkiye ile ilişkilerin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Babasının ‘Hayır’ı ile hükümet ortağının ‘Evet’i arasında ‘zor’ bir noktada durmayı seçen Serdar Denktaş ile Lefkoşa’da Dışişleri Bakanlığı’ndaki makamında görüştüm. ‘Herkes Rumlardan evet çıkacakmış gibi oy kullansın. Evet çıksın, ama çok çıkmasın’ diyen Denktaş’a, referandum sonrasıyla ilgili görüşlerini sordum. İşte yanıtları:

‘HAYIR’ SON DEĞİL

Bugünkü referandumun sonuçları ne olursa olsun, yarından itibaren yepyeni bir Kıbrıs’a uyanıyoruz. Bugüne kadar adil bir devlet, ekonomik kalkınma yaratamadık. Sonuçları aldıktan sonra eğer Rum tarafından, söylendiği gibi ‘Hayır’ çıkarsa bu her şeyin sonu değildir. En kısa zamanda toparlanıp kendi içimizde durumu tartışmalı, ardından da Rumlarla bir araya gelmeliyiz. Ve çözüm arayışına devam etmeliyiz.

YENİ REFERANDUM YOK

Rumlar ‘Hayır’ derse, yeni bir referandum gündeme gelebilir. Ama biz bunu istemiyoruz.

ÖZELEŞTİRİ ZAMANI

24 Nisan bizim için bir milattır. 30 yıldır çeşitli hatalar yapıldı. Türkiye ile eşit bir ilişki kuramadık. Örneğin benim bakanlığım bürokratik bir kurum gibi çalıştı. Dinamik bir dışişleri bakanlığı olmalıyız. Yarından itibaren bugünkü durum değişmeli. Bugüne kadar Türkiye veren, biz de alan durumundaydık. Artık bunu da değiştirmeliyiz. Devletler arası eşit bir ilişki kurabilmeliyiz. KKTC olarak özeleştiri yapabilmeliyiz.

TAYVAN MODELİ

Yarından itibaren, Kıbrıs Türklerinin üzerindeki ambargonun kaldırılması için harekete geçmemiz gerekiyor. KKTC’yi tanımazlar. Bunu istemek yerine Tayvan modeli üzerinde durmalıyız. Bugüne kadar Türkiye verdi biz harcadık. Gelen paralar ihtiyaca göre kullanılmadı. Yolsuzluklar da yapıldı. Artık bu durumu sona erdirmeliyiz. . Burada nitelikli iş gücü yaratmalıyız.

LİMANLAR KAPANABİLİR

Yarından itibaren işe sarılmalıyız. ABi’nin bazı koşulları var. Ama Avrupa Birliği olsa da olmasa da bizim yapmak zorunda olduğumuz çok önemli işler var. Örneğin, eğer limanlarımızı yenilemez ve dünya standartlarına taşıyamazsak limanlarımız kapanacak.

HÜKÜMETTE KALIRIZ

Parti içindeki huzursuzluk hükümetten çekilmemizi gerektirmiyor. Parlamento içinde bir çözüm bulacağız.

İTELENMİŞ HİSSEDİYORUM

Çok ilginç bir süreçten geçiyoruz. Dışarıdan ve her yönden baskılar bunaltıyor. Kendimi itelenmiş hissediyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!