200 trilyonluk fiyasko

Güncelleme Tarihi:

200 trilyonluk fiyasko
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2001 00:00


Haberin Devamı

ABD'nin 185 milyon dolar (200 trilyon liradan fazla)harcayarak geliştirdiği hipersonik uçağın motoru, deneme uçuşu sırasında kontrolden çıktı. Motor havada patlatılarak imha edildi.

Sesten 7 kez hızlı

Sesten 7 kat daha hızlı uçarak yeni bir rekor kırması beklenen hipersonik uçakta kullanılacak X-43A adlı motor, ilk denemesi için önceki gün ‘‘Motor Pegasus’’ adı verilen bir rokete takıldı. Ardından roket bir B-52 bombardıman uçağının kanat altına monte edildi. ‘‘Uçan Kale’’ olarak bilinen B-52 ve denemeyi görüntüleyecek 2 F-18 savaş uçağı Edwards Hava Üssü'nden aynı anda havalandı.

Parçalanıp denize düştü

Yakıtını havadan alan, oksijen ile hidrojeni karıştırarak reaksiyon oluşturan ve böylece büyük bir enerji elde ederek çalışan motor, 8 bin metre yüksekte roketi ateşlenerek serbest bırakıldı. Büyük Okyanus üzerinde tam 30 bin 800 metre yükseğe çıkması beklenen roket, büyük bir hızla ilerlerken, kontrolden çıktı. Bilimadamları, arızalanarak nereye gittiği belli olmayan roketi kumanda ile imha etti.

40 yıldır çalışılıyor

Böylece tam 185 milyon dolarlık bir projenin ürünü olan hipersonik motorlu roket Büyük Okyanus'a gömüldü. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, 40 yıldır Hyper-X adını verdikleri bir program üzerinde çalışıyor. Bu program, uzay yolculuklarının daha kolay olması için hava ile çalışan bir motor üretmeyi amaçlıyor. Sesten 7 kat hızlı gidecek hipersonik uçak, Hyper-X programının önemli bir parçası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!