175 yıldır her şey okay

Güncelleme Tarihi:

175 yıldır her şey okay
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2014 01:04

İNGİLİZCE’den dünyaya yayılmış olan Türkçe’de ‘tamam’ anlamına gelen ‘okey’ ya da ‘OK’ kısaltması bu hafta sonu 175’inci yaşına girdi.

Haberin Devamı

İlk kez 175 yıl önce ABD’nin en popüler gazetelerinden olan The Boston Morning Post, ikinci sayfasında bu sözü yazılı olarak kullanmıştı. Illinois’den İngilizce profesörü Allan Metcalf, AFP’ye yaptığı açıklamada “Sanırım OK’nin geçitler ve konuşmalarla kutlanması gerekir. Ama şimdi nerede olursanız olun yıldönümü kutlayın, OK” dedi.

TELAFFUZ REKORTMENİ

2001 yılında “ABD’nin en harika sözünün mümkün gözükmeyen hikâyesi” diye kitap yazan Metclaf, OK’nin gezegenin en çok telaffuz edilen sözü olduğunu, ‘Anne’ kelimesinden bile daha fazla kullanıldığını iddia ediyor. OK’nin Latin ya da Yunan uzantısı olmayan bir Amerikan sözü olduğuna inanılıyor. Oxford Sözlüğü, OK’nin İskoç dilindeki “och aye” ya da Yunanca’daki “ola kala” (iyi) ya da Fransızca’daki “aux Cayes”den geldiğini reddediyor. Metcalf’ın teorisine göre, OK, 1830’larda “her şey tamam” anlamına gelen “all correct”in deforme olmuş hali.

YAŞLI KINDERHOOK’TAN

Columbia Üniversitesi araştırmacılarından Allen Walker Read, OK’nin ilk kez 1838’de yazılı basında kullanıldığını belirledi. Ancak ABD’de yaygınlaşması Demokrat başkan adaylarından Kinderhook kentinden olan Martin Van Buren’in kampanyası sırasında oldu. İddiaya göre OK, “Yaşlı Kinderhook” anlamına gelen “Old Kinderhook”un bir kısaltmasıydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!