10 dedemiz 18 ninemiz

Güncelleme Tarihi:

10 dedemiz 18 ninemiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

İnsanoğlu'nun genetik soy ağacını çıkarmaya çalışan bilimadamları yeryüzündeki 3 milyar kadının 18 kadından, 3 milyar erkeğin de 10 erkeğin soyundan geldiğini belirlediler. Uzmanlar bu bulguyu Adem ve Havva'ya uygulayarak ‘Modern insan Hz. Adem ile Havva’nın 3 çocuğundan değil, 10 oğlu ve 18 kızından dünyaya yayıldı' diye anlatıyor.

TEVRAT'ın yaratılışla ilgili bölümünde Hz. Adem ile Hz. Havva'nın üç çocuğu olduğu anlatılır; Habil, Kabil ve Seth. İnsanoğlu için soyağacı hazıralyan bilimadamları şimdi Adem ile Havva'nın 10 oğlu ve 18 kızı olduğunu iddia ediyorlar. The New York Times gazetesinde yer alan makaleye göre, insanoğlu Afrika'da yaşayan bu küçük kabileden dünyaya yayıldı.

İnsanoğlunun Afrika'dan nasıl dünyaya yayıldığını açıklayabilmek için bilimadamları genetik soy ağaçları hazırlıyor. DNA analizleri, tarih öncesi topluluların büyüklüğü, bunların nasıl bölündüğü ve nerelere göç ettikleri konusunda önemli ipuçları sağlıyor. Şimdiye kadar insanoğlunun en ayrıntılı soy ağacı Atlanta'daki Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr Douglas C.Wallace ve meslektaşları tarafından çıkarıldı.

HAVVA’DAN GELİYORUZ

Bu DNA analizinde annenin yumurta hücresiyle çocuğa nakledilen DNA'daki mitokondriler incelendi. Sonuçta tüm insanların büyük büyük annesinin Havva olduğuna karar verildi. Teorik olarak mitokondriyal DNA'nın, hiç bozulmadan anneden çocuğa geçmesi gerekiyor. Ancak kadınlar dünyaya yayılırken maruz kaldıkları radyasyon ve kopyalama hataları yüzünden mitokondride değişiklikler meydana geldi. İşte bu değişiklikler tarihöncesi insanların izlediği göç yolları ve nesillerin oluşumuyla ilgili önemli ipucu veriyor.

Şimdi ise Standford Üniversitesi'nden Dr Peter A. Underhill ve Dr Peter J. Oefner, erkeklerdeki Y kromozomunu araştırarak erkekler için bir soy ağacı hazırlıyor. Mitokondrideki ve Y kromozomundaki farklılaşmaları inceleyen bilimadamlarına göre insanoğlu Afrika'nın Kalahari Çölü'nün kuzeybatısındaki Vasikela Kung'tan tüm dünyaya yayıldı. Modern insanın ataları kabul edilen bu grubun yaklaşık 2000 kişiden oluştuğu tahmin ediliyor.

Bu grupta ilk bölünme 144 bin yıl önce yaşanmaya başladı ve yaklaşık 10 bin yıl sürdü. Dr Wallace'nin araştırmalarına göre modern insan 39 bin ile 51 bin yıl önce Avrupa'ya ulaştı. Dr Wallace, ‘Havva’nın kızların'da görülen mitokondri farklılıklarına göre soyları harflerle gruplara ayırıyor.

Mesela tüm Amerikalı yerliler, A, B, C ve D soyundan. Avrupalılar, H, I, J, K ve T, U, V, W, X soyundan geliyor. Asyalılar ise M soyundan geliyor. Asya'da ise E, F, G ile A-D soylarına özgü genetik özellikler de bulunuyor. Bu da Amerikalı yerlilerin Asya'dan göçtüklerine işaret ediyor. Afrika'da ise L nesline rastlanıyor.

ADEM'İN 10 OĞLU

Y kromozomlarına göre soyağacı çıkarıldığında ise Adem'in 10 oğlu olduğu var sayılıyor. Afrikalıların 10 ayrı grupta dünyaya dağıldığı görülüyor. Adem'in oğullarının ve torunlarının dünyaya yayılışı şöyle:

1, 2 ve 3. oğulları Afrika'da kaldı

3'üncü oğlunun çocukları, yani torunları Asya'ya göçtü

4'üncü oğlu Japon Denizi'ne

5'inci oğlu Kuzey Hindistan'a

6, 7, 8, 9'uncu oğulları Güney Kafkasya bölgesine yerleşti.

Ve bilimadamlarına göre bu göçler ve soylar dillerin gelişmesinde de önemli rol oynadı.

Türkler'in anavatanı Vasikela Kung

Modern insanın (bu arada Türkler'in de) ataları Afrika'nın Kalahari Çölü'nün kuzeybatısındaki Vasikela Kung yakınlarında yaşadı.

Bu grup yaklaşık 2000 kişiden oluşuyordu.

Çevresel faktörler yüzünden grup yaklaşık 144 bin yıl önce göç etmeye başladı.

Bilimadamları göç sırasında meydana gelen genetik farklılar meydana geldi, Adem ile Havva'nın çocukları soylara ayrıldı.

39 bin ile 51 yıl önce modern insan Avrupa'ya ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!