10 bin kişi Aiko’yu protesto etti

Güncelleme Tarihi:

10 bin kişi Aiko’yu protesto etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2006 00:00

Dünya Kadınlar Günü’nün arifesinde Japonya’da binlerce kişi kadınlara taht yolunun açılmasıyla ilgili tasarıyı protesto etti. Tokyo’da bir stadyumda toplanan 10 binden fazla gösterici, Krizantem Hanedanı’nın kadınlara ve imparatoriçenin soyundan geleceklere açılmasına karşı slogan attı.

70 kadar muhafazakar milletvekili ile eski ulaştırma bakanının da katıldığı eylemde kadınlı erkekli eylemciler, plandan vazgeçilmesini istediler. Eyleme sırtındaki sekiz aylık bebeğiyle katılan Tokyolu bir ev kadını, "Eşitlik iyi. Ancak söz konusu gelenekler olduğunda herşeyin eşit olması gerekmiyor. İmparatorluk ailesinde erkek geleneğinin korunmasını istediğimden buradayım" dedi.

40 yıldır erkek evladın dünyaya gelmediği Japon Hanedanı’nda taht babadan oğula geçtiği için veliaht sıkıntısı yaşanıyor. Veliaht Prens Naruhito’nun 42 yaşındaki eşi Prenses Masako’nun erkek çocuk doğuramadığı için bunalıma girmesi üzerine çiftin 4 yaşındaki kızı Aiko’nun ileride tahta çıkabilmesi için yasal düzenlemeler yapılması gündeme gelmişti. Ancak son anda İmparator’un iki kız çocuğu babası olan küçük oğlunun eşinin hamile kalmasıyla yeniden ’erkek veliaht’ umudu doğmuş ve planlar bir süre ertelenmişti. Eylemciler, Japon hanedanın kadın soyu üzerinden devam etmesi halinde bin yıldan bu yana devam eden Y kromozomu zincirinin kopacağını öne sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!