Dünya Kırım Tatar Kongresi Koordinasyon Yönetim Kurulu’na Eskişehir’den 2 Üye

Güncelleme Tarihi:

Dünya Kırım Tatar Kongresi Koordinasyon Yönetim Kurulu’na Eskişehir’den 2 Üye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 11:34

KIRIM KONGRESİ

Eskişehir Kırım Derneği Başkanı A. Evren Olcay ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, İkinci Dünya Kırım Tatar Kongresi’nde yapılan seçimde, Koordinasyon Yönetim Kurulu üyeliğine seçildiler.
Eskişehir Kırım Derneği’nden yapılan açıklamada, yüzyıllar boyunca sürgüne ve göç etme zorunluluğuna maruz kalmış Kırım Tatarlarının yegane uluslar arası kuruluşu olan Dünya Kırım Tatar Kongresinin ikincisi 14 farklı ülkeden 184 teşkilatı temsilen 430 delege, 80 davetli ve 110 misafirin katılımıyla Ağustos ayı başında Ankara’da gerçekleştirildiği belirtildi. Kırım Tatarlarının efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Prof. Dr. Naci Bostancı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Doç Dr. Kudret Bülbül, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Dr. Ruhsar Demirel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, Türkiye Dışişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın’ında kongre protokolünde olduğu belirtilen açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, yayınladıkları mesajlarla yapılan kongreden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Kırım Tatarlarına desteklerini ilettikleri kongreye Eskişehir’den Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği, Kırım Gelişim Vakfı, Eskişehir Kırım Halk Bilim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve Kırım Postası kuruluşları geniş bir heyetle katıldı” diye kaydedildi.
Kongrede, 2014 yılı şubat ayında Rusya’nın işgaline uğrayan Kırım’ın ve Kırım Tatarlarının sorunlarını dünya gündemine getirmenin planladığı aktarılan açıklamada şöyle denildi;
ANAVATAN KIRIM’DA BİR TATAR DEVLETİ
“15 maddelik bir sonuç beyannamesinin açıklandığı kongrenin sonunda katılımcılar Kırım Tatar halkının, vatanından, kimliğinden, hak ve hürriyetlerinden asla vazgeçmeyeceklerini birlik ve beraberlik içinde dünyaya aktarırken, Kırım Tatar halkının asla teslim olmayacağını belirttiler. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 260 delegenin oyuyla tekrar Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanlığı’na seçilirken, bir sonraki kongrenin 4 yıl sonra Kırım’ın başkenti Akmescit kentinde yapılması, ancak Kırım’daki durumun değişmemesi halinde ise Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleştirilmesi karara bağlandı. Anavatan Kırım’da bir Tatar devletinin kurulması dilekleriyle sona eren kongre T.C. Başbakanlık Tanıtma fonunun destekleri ile gerçekleşti.”
ESKİŞEHİR’DEN 2 ÜYE
Açıklamada, İkinci Dünya Kırım Tatar Kongresi’nde ayrıca Koordinasyon Yönetim Kurulu üyelerinin de seçildiği aktarılarak, “9 ayrı ülkeden 23 kişinin oluşturduğu kurula Kırım Türklerinin en yoğun yaşadığı Eskişehir’den Eskişehir Kırım Derneği Başkanı A. Evren Olcay ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit seçildiler. 5 kişilik Türkiye delegasyonunun diğer üyelerini ise Namık Kemal Bayar, Mükremin Şahin ve Celal İçten oluşturdu” diye belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!