Dr.Kasapoğlu : Aşı sayesinde bir çok hastalık yok edildi

Güncelleme Tarihi:

Dr.Kasapoğlu : Aşı sayesinde bir çok hastalık yok edildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 14:53

Dr.Kasapoğlu : Aşı sayesinde bir çok hastalık yok edildi

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, aşılama sayesinde dünyada bir çok hastalığın yok edildiğini belirterek, "Dünyada 'Çiçek Hastalığı' yok edilmiştir. Ülkemizde de çocuk felci hastalığı 18 yıldır görülmemekte olup, dünyada da yok edilme seviyesine gelmiştir. Ülkemizde anne ve yenidoğan bebekte görülen tetanoz hastalığı, difteri hastalığı artık görülmemektedir" dedi.

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, aşı uygulamalarının amacının hassas yaş gruplarına aşı ile önlenebilir hastalıklara yakalanmadan önce ulaşıp onları bağışık hale getirerek, bu hastalıklara yakalanmalarını ve bu hastalıklardan doğabilecek sakatlık ve ölümleri önlemek olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı olarak bu amaç doğrultusunda Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) 1981 yılından beri yürütülen ve bugün itibarıyla 13 hastalığa karşı aşı uygulandığını kaydeden Dr.Kasapoğlu, "Bunlar verem, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci (polio), Hib menenjiti, zatürre, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, mikrobik sarılık (Hepatit B, Hepatit A) hastalığına karşı yapılan aşılardır. Aşılama sayesinde bir çok başarılar elde edilmiştir. Dünyada 'Çiçek Hastalığı' yok edilmiştir. Ülkemizde de çocuk felci hastalığı 18 yıldır görülmemekte olup, dünyada da yok edilme seviyesine gelmiştir. Ülkemizde anne ve yenidoğan bebekte görülen tetanoz hastalığı, difteri hastalığı artık görülmemektedir. Diğer aşı ile önlenebilir hastalıkların görülme sıklığı da başarılı aşılama çalışmaları sayesinde oldukça düşmüş durumdadır" dedi.

Dünyada göçmenlerin ve mültecilerin önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu kaydeden Dr.Mustafa Kasapoğlu, "Bunların başında, aşı ile önlenebilir hastalıklarda artış olması ve bazı elimine edilmiş hastalıkların yeniden görülmesi gelmektedir. Özellikle 0-59 ay nüfus, aşı ile önlenebilir hastalıklardan başta Polio (çocuk felci), Kızamık, Boğmaca ve Difteri olmak üzere, şuanda rutin çocukluk çağı aşı takvimimizde bulunan tüm antijenlere karşı hassastırlar. Anavatanlarında yetersiz koruyucu sağlık hizmetleri nedeniyle salgınlar yaşanabilmekte veya yaşanma olasılığı artabilmektedir. Göçmen olarak geldikleri ülkelerde de, olası vakalara ve virüs dolaşımına sebep olabilmektedirler. Bu gerekçelerin tamamen ortadan kalkması veya en aza indirgenmesi için, bahsi geçen gruplar içerisinde aşı oranlarının yükseltilmesi ve rutin aşılama çalışmalarına sürdürülebilirlik kazandırılması gerekmektedir.

Yıllardan beri sınır ötemizde süregelen iç savaş ve karışıklıklar nedeniyle ülkemize doğru olan yoğun sınır hareketliliği sonucu Ülkemiz hatırı sayılır bir nüfusa geçici koruma sağlamaktadır. Bu durumda, Ülkemiz bir çok aşı ile önlenebilir hastalıkla karşılaşma riski altındadır" diyerek şöyle devam etti:

"Hem kendi çocuklarımız gibi kabul ettiğimiz yabancı uyruklu çocukları, hem de kendi çocuklarımızı aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı korumak için yüksek aşılama hızlarına ulaşılması, bunun sürdürülmesi ve gerekli durumlarda eksik aşı tamamlama ve hızlandırma çalışmaları ile destek aşılama çalışmalarının yapılması son derece önemlidir. Aşı Tamamlama ve Hızlandırma Günlerinin amacı tüm geçici koruma altındaki 0-59 ay yaş grubundaki çocuklara kısa bir sürede, geniş coğrafik alanlarda aşılama çalışmaları düzenleyerek, aşı ile önlenebilir hastalıkların geçişini engellemektir. Etkili olabilmesi amacıyla, eksik aşılı ve aşısız çocuklara saha çalışmaları ile yaygın aşılama hizmetleri sunarak, ulaşılması güç grupları aşılamak için özel çaba harcanmalıdır. Bu şekil uygulamalarda öncelikli olarak Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK), Beşli karma, Hepatit-B ve Oral Polio Aşısı (OPA) tercih edilen aşılardır. 15-28 Şubat 2017 tarihleri arasında yürütülecek Aşı Tamamlama ve Hızlandırma Günlerinde hedef kitle ağırlıklı olarak Suriyelilerin yoğun bulunduğu iller olan Adana, Adıyaman, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa illerimizde 0-59 ay yaş grubundaki geçici koruma altındaki nüfus olarak belirlenmiştir. Yukarıda belirtilen iller dışında kalan 61 ilde de 0-59 ay arası tüm yabancı uyruklu çocukların eksik aşılarının da belirtilen günlerde tamamlanması sağlanacaktır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!