"Diriliş Ertuğrul"un elbiselerini dikmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Diriliş Ertuğrulun elbiselerini dikmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2014 11:33

- Osmanlı'nın kurulduğu topraklar olan Kütahya'da, geleneksel Türk motifleriyle düğün elbisesi diken Yasemin Karaca, TRT'de yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" dizisine kıyafet sponsoru olmak istiyor - Karaca: "TRT'de başlayan ve büyük ilgi gören 'Diriliş Ertuğrul' dizisine kıyafet desteği verebilirim. Dizinin ilerleyen bölümlerinde çekilecek olan düğün sahneleri için bu kıyafetlerimizi, gençlerimizi özendirmek amaçlı ücretsiz olarak temin etmek istiyorum"

Haberin Devamı

KÜTAHYA (AA) - RAMAZAN DOĞAN - Kayı Boyu'nun Anadolu'da ilk yerleşim yeri olan Kütahya'da, Osmanlı motifleriyle düğün kıyafetlerini modernize ederek diken Yasemin Karaca, TRT'nin yeni dizisi "Diriliş Ertuğrul"da rol alan oyuncuların sahnede giydiği elbiseleri, ücretsiz olarak dikmek istiyor.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'nın kuruluşundan bu yana gelenekselleşen düğün kıyafetlerini tasarlayıp diktiğini söyledi.

Halk Eğitim Merkezi'nde eğitim aldıktan sonra 17 yıl kıyafet tasarımı yaptığını belirten Karaca, "Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığım destekle iş yeri açtım. Bundaki amacım Osmanlı kültürünü, batı kültürüne özenen gençlere sevdirmektir. En büyük hedefim ise bu kültür yolunda bir köprü olabilmektir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Karaca, şu an Kütahya'daki düğünlerde gelinlerin başlarına "Kırmızı Tefebaşı", kavuklular ve sim sarma şalvarların gençler tarafından büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.

Kırmızı Tefebaşı'nı, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin büyükannesi ve "Devlet Hatun" olarak da bilinen Hayme Ana'nın Bursa'ya gelin giderken giydiği kına kıyafeti olduğunu ifade eden Karaca, şöyle konuştu:

"Bu elbiseyi kızlarımız bugün hala giymektedir. Bu kıyafetler, kızlarımıza evlendikten sonra da 'evlerinin sultanları' olması temennisiyle giydirilir. Osmanlı motiflerini taşıyan kıyafetler, daha çok Kütahya’da dikiliyor. Özellikle kına kıyafeti denildiğinde insanların aklına ilk Kütahya geliyor. Kına kıyafeti yaptırmak için il dışından bize gelen müşterilerimiz var. Müşterilerimiz, kızlarının kına kıyafetlerini yaptırmak için buraya geliyorlar. Bu kıyafetlerimizin hazırlanışı 3 ila 6 ay süren bir aşamadan geçiyor. Desenlerin ağırlığına, motiflerin çokluğuna ve azlığına göre yapım aşaması sürüyor."

- Dizide Ertuğrul'un düğününe sponsor olmak istiyor

Karaca, Osmanlı motifli kıyafetlerin, sevilen insanların tanıtılması gerektiğini anlattı.

Son dönemlerde televizyonlarda Osmanlı dizilerinin geniş yer aldığını aktaran Karaca, "Bunların içinde TRT'de başlayan ve büyük ilgi gören 'Diriliş Ertuğrul' dizisine kıyafet desteği verebilirim. Dizinin ilerleyen bölümlerinde çekilecek olan düğün sahneleri için bu kıyafetlerimizi, gençlerimizi özendirmek amaçlı ücretsiz olarak temin etmek istiyorum. Bu konuda talep gelirse seve seve elimizden geldiğince karşılamaya çalışırım. İnşallah bu aşamada gençlerimize örnek olup onlara sevdirebiliriz" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Karaca, tasarımlarının 500 ila 10 bin lira arasında değiştiğini ve bu yüzden ev hanımlarına da istihdam sağladığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!