Dinler arasındaki önyargı kırılmalı

Güncelleme Tarihi:

Dinler arasındaki önyargı kırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2007 00:00

ANKARA Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Onat, dinler arasındaki ön yargıların kırılması gerektiğini belirterek, "şiddet ve terörün ilacının yüksek güven kültürü" olduğunu söyledi.

"38. Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi"nin (ICANAS) üçüncü gününün "Din" konulu oturumunda, "Küresel Şiddet ve Terörü Önlemede Dinin Rolü" başlıklı bildiri sunan Prof. Dr. Onat, uluslararası ölçekte şiddet ve terör üzerine genel bir tanım yapılamadığını kaydetti.

Günümüzde şiddet ve terörün küresel bir boyut kazandığını belirten Onat, "Şiddet ve terörün küresel boyut almasının nedeni batılı anlayışlarda ve batı uygarlıklarının bulunduğu yerlerde anlam kodlarının içinin boşaltılmasıdır" dedi.

BÜTÜN DİNLER ARAÇ

"Dinler arasındaki ön yargıların kırılması gerekiyor" diyen Prof. Dr. Onat, bütün dinlerin insanlar için "araç" olduğunu ifade etti. Şiddet ve terörün sadece güvenlik tedbirleriyle çözülemeyeceğini de kaydeden Onat, "İlaç yüksek güven kültürüdür. Bunun da yaratılması için Türkiye önde gelen ülkelerden biridir" diye konuştu.

Oturumda ayrıca, Japonya’daki Tohoko Üniversitesinden Prof. Dr. Shinkan Murakami, "Budizm’in şiddet ve savaşı önleme imkanı" konulu konuşma yaptı. Prof. Dr. Murakami, Budizm’in şiddet ve savaştan yana olmadığını vurgulayarak, bu özellikleriyle Budizm’in şiddeti ve savaşı önlemede önemli bir kaynak teşkil ettiğini belirtti.
/images/100/0x0/55eb4ee2f018fbb8f8b8e160

İftar sonrası yapılan yürüyüş çok önemli

RAMAZAN ayında iftar ve sahur sonrası yapılacak egzersizlerin, vücudun yorulmasını ve tembelliği azalttığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Kemal Akın, "Yürüyüş için dışarı çıkmanın mümkün olmadığı zamanlarda bile en azından evin içerisinde 5-10 dakikalık hafif egzersizler mutlaka yapılmalıdır" dedi.

İftardan sonra yapılacak en önemli egzersizin yürüyüş olduğunu belirten Akın, şunları söyledi:

"Spor salonu aktivitelerinden yararlanan kişiler ise yine yürüyüş bandı, kondisyon bisikleti ve yüzme gibi zorlayıcı olmayan türleri tercih etmelidirler. İftar sonrası yapılan egzersizler; kan basıncını kontrol altına alır, metabolizmayı hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır, gazı vücuttan atar, bağırsak, mide ve böbrekleri çalıştırır, vücudunuza daha fazla oksijen girmesini sağlar."

TAM DOYMADAN KALKIN İftardan sonra yapılması gerekenlerle ilgili de bilgi veren Akın, şu tavsiyelerde bulundu:

"Mide tıka basa doldurulmamalı, sofradan tam doymadan kalkmalıyız. Yemekten sonra hemen yatılmamalı, ayaklar uzatılıp dik pozisyonda oturulmalıdır. Yemekten sonra 30-45 dakika sonra 15-20 dakikalık hafif yürüyüşler yapılmalıdır. Eğer çok yemek yediyseniz, kahve içmeyiniz çünkü nabzı arttırır. Karnınızı sıkan kemer ve giysiler çıkarılmalıdır."

Oruç tutarken sahuru atlamayın

RAMAZAN ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününün atlanmaması gerektiği bildirildi. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ramazan ayında tutulan orucun günlük yaşamda önemli değişikliklere neden olduğu belirtildi. Bu dönemde üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirildiği ve özellikle hamur işi, tatlı, kırmızı et, ekmek ve makarna tüketiminin arttığı belirtilerek, "Oysa ki oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması temel olmalıdır" denildi.

Davulcular işbaşı yaptı

RAMAZAN ayının başlamasıyla birlikte sahurun simgesi davulcular ilk mesailerini yaptılar.

Ramazanın vazgeçilmezleri arasında yer alan davulcular, vatandaşları sahura kaldırabilmek için gecenin karanlığında yollara düştü. Davulcular, sabah ezanı öncesinde mahalle mahalle dolaşarak maniler eşliğinde vatandaşları uyandırmaya çalıştılar.

Keçiören’den Osmanlı Sokağı

KEÇİÖREN Belediyesi, Rem Fuar Organizasyon işbirliği ile Ramazan’da Geleneksel Ramazan Etkinlikleri ve Alışveriş Panayırı’nın ikincisini düzenleyecek.

Keçiören Belediye binası yanında bugün başlayacak etkinlikle ilgili bilgi veren Rem Fuar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necati Tahtadelen, Ramazan’ı özellikle gençlere ve çocuklara en iyi şekilde yaşatmak amacıyla böyle bir organizasyon düzenlediklerini söyledi.

Genç nesile eski Ramazanları tanıtmak için etkinlik kapsamında "Osmanlı Sokağı" açacaklarını belirten Tahtadelen, iftardan sonra gıda ürünlerinin satılacağı sokakta çocuklar için de Hacivat ve Karagöz ile sihirbaz gösterilerinin yapılacağını kaydetti.

Tahtadelen, vatandaşların 14 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında saat 11.00’den 24.00’a kadar etkinlikleri gezebileceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!