Dikkat mangal sezonu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Dikkat mangal sezonu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 00:00

Havaların ısınmasıyla birlikte piknik sezonu açıldı. Ankara Hürriyet Mangal partileri için dikkat edilmesi gereken hususları sizler için araştırdı ve yazdı.

ISINAN havalar bir yandan ’küresel ısınma’ tedirginliği yaşatırken, diğer baharın olanca güzelliği kentlileri açık hava etkinliklerine çağırıyor. Pırıl pırıl bahar havasıyla birlikte piknik sezonu da açıldı ancak, pikniklerin vazgeçilmez unsuru ’mangal’ partileri için dikkat edilmesi gerekenler var.

KÖMÜR VE MANGAL SEÇİMİ

İyi bir mangal keyfi yapabilmek için öncelikle yanları delikli ve sacı kaliteli, bir mangalınızın olması gerekir. Ancak en önemli malzeme de mangalın olmazsa olmazı iyi ve kaliteli kömürdür. Şu anda piyasada yerli ve ithal olmak üzere 2 ayrı kömür çeşidi mevcuttur. Rusya veya Bulgaristan’dan gelen ithal kömür diye adlandırılan kömür çeşidi kalın ve hafiftir. Yanarken etrafa kıvılcım saçar. Yanınca hemen kül olur. Bu kömürde pişen et pek lezzetli olmaz. Fakat benim size önereceğim Çatalca’da çıkan Çelik denilen yerli kömürdür. Bu kömür fazla kalın olmamakla birlikte, rengi parlak ve ağır olur, bu kömürle pişirilen etler lezzetli olur.

HAZIRLIKLAR

Pikniklerde ve mangal yaparken hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekir. Önce pişireceğimiz malzemelerden ziyade kömürlerin tüm mangal içerisine yaymalı ve tamamını kaplamalıyız. İkinci bir sefer pişirme işlemi için tekrar kömür eklemek yerine bu yöntem hem daha hızlı hem de daha pratiktir. Pişirmeye geçmeden önce mangalın ısısını iyi ayarlamalıyız.

Çatal yerine maşa ile çevirmek gerek

Mangalda köfte ve köfte türü ürünler pişirirken, köfteler ne kadar çok çevrilirse lezzeti o kadar iyi netice verir. Bir taraf çok pişirilip diğer taraf az pişirilmemelidir. Köfteler fazla kurutulmamalı, hafif sulu bırakılmalıdır. Mangalda pişirilen etin lezzetli olabilmesi için çevirme işlemi çatal yerine maşa ile yapılmalıdır.

Gıdalar sıcakta bozulur

Yaz aylarında gıda zehirlenmelerinin çoğu piknikte yenilen yiyeceklerden kaynaklanır. Tavuk ve kıyma tipi ürünler sıcakta çabuk bozulduğundan, bilhassa bu ürünlere çok dikkat edilmesi gerekir. Gıda zehirlenmelerinin ana nedenleri şunlardır:

Sabahtan akşama kadar ağzı kapalı kap veya poşetlerde sıcakta bekletilen, özellikle kıyma ve tavuk türü yiyeceklerin bozulması zehirlenmeye yol açar.

Tavuk etinde kullanılan bıçağın kırmızı et için kullanılması zehirlenmeye yol açabilir.

Et türü ürünleri soğutucuda bekletme imkánınız yoksa pikniğe gittiğinizde bu etlerin sağlık açısından fazla sıcakta bekletilmeden pişirilmesi gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!