Cumhurbaşkanı Erdoğan (ABD'nin YPG'ye silah kararı): Suriye ve Irak'taki her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir (Geniş haber)

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan (ABDnin YPGye silah kararı): Suriye ve Iraktaki her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir (Geniş haber)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2017 20:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan (ABD'nin YPG'ye silah kararı): Suriye ve Irak'taki her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir (Geniş haber)

Haberin Devamı

"Endişelerimizi 16 Mayıs'ta Başkan Trump'a bizzat ifade edeceğiz"

"Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür"

Hakime TORUN / ANKARA (DHA) - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin YPG'ye silah kararına ilişkin "Geçmişte atılan yanlış adımların Suriye getirdiği durum ortadadır. Bir kez daha açıkça ifade ediyorum. Suriye ve Irak'taki her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir. Müttefiklerimizin terör örgütlerinin yanında değil yanımızda yer alacağına inanmak istiyoruz. Alınan karar ile ilgili endişelerimizi 16 Mayıs'ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı bir şekilde kendilerine bizzat ifade edeceğiz. 25 Mayıs'taki mini NATO zirvesinde de müttefiklerimiz ile konuyu masaya yatıracağız. Suriye'nin bölünmesine karşı olduğumuzda her zaman söyledik. Aklı selim ile çözülmesinden yanayız. Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür. Temenni ederim ki ifade edilen bazı gerçeklerden ABD'ye gitmeden bir an önce dönülmüş olunur" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN SURİYE'DEKİ KAOSU FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞTIĞINI GÖRÜYORUZ"
ABD'nin YPG'ye silah kararına ilişkin Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Dün akşam ABD yönetimi tarafından bir kısmı basına yansıyan kararlar hakkındaki görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Komşumuz Suriye'de 6 yıldır 1 milyon insanın hayatına mal olan yıkıcı ve bölgeyi istikrarsız hale getiren bir iç savaş yaşanıyor. DEAŞ, El Kaide ve YPG, PYD gibi terör örgütlerinin Suriye'deki kaosu fırsata çevirmeye çalıştığını görüyoruz. Türkiye olarak başından beri tavrımızı, demokrasiden, meşruiyetten, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana koyduk. Kapı komşumuzda yaşanan insani drama tepkisiz kalmadık.

TEHDİT OLUŞTURAN BU TERÖR EYLEMELERİNE KARŞI UZUN ZAMAN SABRETTİK
Suriye’ye sınırımız 911 kilometre. Irak 350 kilometre. Böyle sınırdaş olduğumuz konumda şüphesiz bizleri rahatsız eden terör eylemleri zaman zaman tehdit oluşturan bu terör eylemelerine karşı uzun zaman sabrettik. Belli bir noktadan sonra artık sabrın sonu geldi ve atılması gereken adımları atmaya başladık. 3 milyon Suriyeliye kapısını açan Türkiye oldu. İyi -kötü terörist denilemeyeceğini ortaya koymaya çalıştık. Suriye'deki cinayet şebekelerinin tamamına karşı kararlı bir şekilde mücadele ettik etmeye devam ediyoruz.

FIRAT KALKANI BAŞKA TERÖR ÖRGÜTÜNE MUHTAÇ OLUNMADIĞINI DÜNYAYA İSPAT ETTİ
DEAŞ terör örgütüne şu ana kadar en büyük zayiatı verdiren Fırat Kalkanı harekatı bu tavrımızın en somut örneğidir. Bu harekat başka bir terör örgütüne muhtaç olunmadığını tüm dünyaya ispat etmiştir. DEAŞ terörü ile mücadele tavrımız bugün de aynıdır. Hangi gerekçe ile olursa DEAŞ terör örgütü ile mücadele bir başka terör örgütü ile yürütülmemeli. Böyle bir adımın Suriye'nin ve bölgenin geleceğini tehlikeye sokacaktır.

SURİYE VE IRAK'TAKİ HER GELİŞME BİZİM İÇİN DOĞRUDAN MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR
Geçmişte atılan yanlış adımların Suriye getirdiği durum ortadadır. Bir kez daha açıkça ifade ediyorum. Suriye ve Irak'ta her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir.

MÜTTEFİKLERİMİZİN TERÖR ÖRGÜTLERİNİN DEĞİL YANIMIZDA YER ALACAĞINA İNANMAK İSTİYORUZ
Müttefiklerimizin terör örgütlerinin yanında değil yanımızda yer alacağına inanmak istiyoruz.

ENDİŞELERİMİZİ 16 MAYIS'TA 16 MAYIS'TA BAŞKAN TRUMP'A BİZZAT İFADE EDECEĞİZ
Alınan karar ile ilgili endişelerimizi 16 Mayıs'ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı bir şekilde kendilerine bizzat ifade edeceğim. 25 Mayıs'taki mini NATO zirvesinde de müttefiklerimiz ile konuyu masaya yatıracağız. Bölgenin istikrarını garanti altına alacak Suriye'nin gerçekleri ile uyumlu bir sonuca ulaşmamızı sağlayacağına inanıyorum.

TEMENNİ EDERİM Kİ BAZI GERÇEKLERDEN ABD'YE GİTMEDEN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMÜŞ OLUNUR
Temenni ederim ki ifade edilen bazı gerçeklerden ABD'ye gitmeden bir an önce dönülmüş olunur. Çünkü bu olayları yaşayan biziz. Açıklamaları yapanların olaylarla ilgisi yok. Suriye’de, Irak’ta olanları biz yaşıyoruz.

TEMENNİ EDİYORUM Kİ YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLÜR
Sınır boylarımızda şehitlerimiz oldu. Suriye'nin bölünmesine karşı olduğumuzu da her zaman söyledik. Aklı selim ile çözülmesinden yanayız. Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür."

"VİZELERİ KALDIRAN ANŞLAŞMAYI GERÇEKLEŞTİRDİK"
Afrika ile olan ilişkilere değinen Erdoğan, "Diplomatik pasaport hamilleri için vizeleri kaldıran anlaşmayı az önce gerçekleştirmiş olduk. 20. yüzyıla damgasını vuracak olan kıta Afrika'dır. Sömürü yerine müşterek menfaati esas alan iş modelleri ile kıtaya çok farklı bir açılım kazandırılacağına inanıyorum" dedi.   

"EBOLA HASTALIĞINI YENMEYİ BAŞARDIK DESTEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER"
Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma yaptığı konuşmada, "Darbe girişimindeki mücadelenizden dolayı tebrik ediyorum. Referandumdan başarılı bir şekilde çıktığınız için de tebrik ediyorum. Ulaştığınız seviye bizi etkiledi. Bize sağladığınız destekten dolayı teşekkürler. Ebola ile mücadelede vermiş olduğunuz destek bizim için son derece önemliydi. Tarihimizin en karanlık sayfası. Çok büyük yıkıma yol açtı. 3 bin kişi hayatını kaybetti. Ülkenin ekonomisi durma noktasına geldi. Şu anda hastalığı yenmeyi başardık ilerleyebiliyoruz. Hala Ebolanın etkilerini hissediyoruz" dedi.


(FOTOĞRAF) 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!