Çubuk Barajı’na yeni düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Çubuk Barajı’na yeni düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 00:00

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Çubuk-1 Barajı’nın rekreasyon alanı olarak yeniden düzenlenerek, dev bir park haline getirileceğini bildirdi.

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yaptığı yazılı açıklamada, kanalizasyon suları ile kirlendiği için 1994 yılından itibaren su alınması durdurulan Çubuk-1 Barajı’nın, rekreasyon alanı olarak yeniden Ankaralılar’ın hizmetine sunulacağını belirtti.

Çubuk-1 Barajı’nı projelendirdiklerini ve baraj temizliğine başladıklarını ifade eden Gökçek, "Bu baraj en kısa zamanda da çevre düzenlemeleri tamamlanarak, yeni mesire alanı olarak Ankaralıların kullanımına hazır hale getirilecek" dedi. Barajın, Cumhuriyet ilan edildikten sonra yapılan ilk beton ağırlıklı baraj olduğuna dikkat çeken Gökçek, 1930 yılında yapımına başlanan Çubuk-1 Barajı’nın, 3 Kasım 1936 yılında Atatürk’ün de katıldığı bir törenle hizmete açıldığını anımsattı.

Türk mühendisleri ve işçilerinin emeği ile yapılan Çubuk Barajı’nın inşaat çalışmalarını Mustafa Kemal Atatürk’ün çok yakından takip ettiğini ve sık sık baraj inşaatına giden Atatürk’ün dinlenmesi için Çubuk Barajı sırtları üzerine küçük bir de köşk yaptırıldığını belirten Gökçek, Ankara’ya 12 kilometre uzaklıktaki Çubuk Çayı üzerindeki bu barajın şehrin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının temin edilmesi ve taşkın kontrolü amacıyla inşa edildiğini kaydetti.

Baraja yıllarca Çubuk, Pursaklar, Saray, Altınova, Esenboğa ve Akyurt’un kanalizasyonlarının akıtılması nedeniyle baraj işlevini yitirerek kirlendiğini savunan Gökçek, şöyle devam etti:

"Ben 1994 yılında belediye başkanı olduğumda bu baraj, Ankara’ya su veren bir barajken buradaki suyu görür görmez su alınmasını durdurduğum bir barajdır. O günden itibaren de buradan su alınmıyor. Çevre düzenlemesi yapmış Ankaralıların piknik yapacağı bir alan haline getirmiştik. Ama sudaki kirlilik ve çevreye yaydığı kötü koku çevresini de kullanılamaz hale getirmişti. Çubuk-1 Barajı’nı rekreasyon alanı olarak yeniden düzenleyerek, dev bir park haline getireceğiz."

Arıtma tesisi yapıldı

Barajın çevresinin kullanıma açılabilmesi için ASKİ Genel Müdürlüğü’nün çalışmalara başladığını bildiren Gökçek, öncelikle baraja atık suyun gelmesini engellemek için Çubuk ve Karaköy’e iki adet ileri arıtım yapan atık su arıtma tesisi inşa edildiğini belirtti. Atık suları tesise getirmek için ise toplam uzunluğu 113,5 kilometre olan atık su kollektörlerinin yapıldığını ifade eden Gökçek, azot ve fosfor giderimi de yapılabilen 20 ve 40 bin metreküp/gün kapasiteli bu iki atık su arıtma tesisi ile gerçekleştirilen ileri arıtım sayesinde, baraja temiz suyun gelmesi sağlanacağını kaydetti.

Çıkış sularının ultraviyole ışınlarıyla dezenfekte edileceği bu tesislerden gelen su, kar ve yağmur sularıyla birlikte barajda toplanacak ve barajın temiz suyla doldurulması sağlanacağına dikkat çeken Gökçek, çalışma kapsamında barajın dibinde biriken yaklaşık 1 milyon metreküp hacimdeki dip çamuru temizleneceğini ve böylelikle çevreye yayılan kötü kokuların da ortadan kaldırılmış olacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!