Çorum’da Yeni Kuşaklar Masaya Yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Çorum’da Yeni Kuşaklar Masaya Yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 17:25

HİTİT ÜNİVERSİTESİ VE ÇORUM TİCARET SANAYİ ODASI TARAFINDAN "TÜRKİYE7DE YENİ KUŞAKLAR: Ş KUŞAĞI-KUŞAK ÇATIŞMALARI VE İŞ DÜNYASI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

Hitit Üniversitesi ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde “Türkiye’de Yeni Kuşaklar: Ş Kuşağı-Kuşak Çatışmaları ve İş Dünyası İçin Çözüm Önerileri” konulu konferans düzenlendi.
Eğitim Danışmanı Akın Başal’ın konuşmanı olarak katıldığı konferansta, yeni kuşağın zevkperest gençleri, azalan doğurganlık oranları yüzünden yaşanacak yaşlılık sendromu, genç nüfus azlığı sonucu oluşacak nüfus kışı ele alındı.
Rektörlük Konferans Salonu’ndaki programa Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Vali Yardımcısı Savaş Tuncer, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Fikret Tepençelik ve Hayri Şamlı, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Engin Bıyıkoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Her geçen gün alışkanlıkları, refleksleri, yaklaşımları, düşünceleri, bakış açıları değişen bir gençlikle karşı karşıya olduklarını dile getiren Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, hızlı ve analitik düşünen, çözümcül düşüncelere sahip öğrencilerin her geçen gün üniversitelerde kendini göstermeye başladığını söyledi.
Kendilerinin ‘x’, şuan ki öğrencilerin ise ‘y’ kuşağının temsilcileri olarak ifade eden Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Birkaç yıla kadar da ‘z’ kuşağındaki öğrencilerimiz de aramıza katılacaklar. Bizler bu kuşakların özelliklerini, yaklaşımlarını bilmek zorundayız ki eğitimimizi ona göre şekillendirebilelim. Onların özelliklerini bilmeliyiz ki arkadaşlarımıza bölümlerimizi açarken onlara göre program yapabilelim. Yapılan araştırmalara göre şuan eğitim gören öğrenciler yüzde 65’inin henüz adı konulmayan mesleklerde çalışacaklar. Bu dünyanın nasıl değiştiğini ve ortaya hiç tahmin etmeyeceğimiz büyüklükte problemlerin, yaklaşımların yeni modellerin karşımıza çıkacağının bir göstergesidir” dedi.
Prof. Dr. Alkan, üniversite olarak klasik eğitim anlayışından öte yenilikçi, değişime açık ve dünyayla entegre olmuş bir eğitim anlayışını benimsediklerini sözlerine ekledi.
ÖZEL SEKTÖR OLARAK YENİ KUŞAKLA ANLAŞAMIYORUZ
TSO Başkan Yardımcısı Fikret Tepençelik ise, özel sektörün yeni kuşakla anlaşamadığına dikkat çekti.
Yeni kuşağı önümüzdeki süreçte kamu ve özel sektörde çalışmaya başlayacağına işaret eden Tepençelik, özel sektör olarak bu kuşaktan ciddi sıkıntılarının bulunduğunun altını çizdi.
Ş kuşağı olarak adlandırılan yeni kuşakta ‘kolay iş çok para, rahat iş tembellik’ gibi bazı temel kavramların söz konusu olduğunu anlatan Tepençelik, “Günümüzde üretkenlik çok ön planda. Dünya ekonomisinin artık sınırlarını uzaya bile taşıdığı günümüzde hepimizin bu ‘ş’ kuşağını bırakarak daha verimli, ayağı yere basan daha sağlıklı bir şekilde işletmelerde çalışmamız gerekiyor. Bizde de suç yok değil. Bu kuşakla bir türlü anlaşamıyoruz. Bu program bizim o kuşağı, onlarında bizi tanıması ayrıca dünyaya daha sağlıklı bakabilmesi için bir katma değer olacak” ifadelerini kullandı.
OLGUNLUK ARTIK YAŞTA DEĞİL, BİLGİDE DONANIM SAHİBİ OLMAKTA
Vali Yardımcısı Savaş Tuncer ise artık olgunluğun yaşta değil, bilgi ve donanım sahibi olmaktan geçtiğini vurguladı.
Türkiye gelişirken bazı şeyleri görmediklerini ve dikkatlerden kaçtığını dile getiren Tuncer, ‘ş’ kuşağının da bunlardan birisi olduğuna işaret etti.
Toplum olarak da ataerkil aile yapısını bir kenara bırakamadığımızı anlatan Tuncer, “Hep kendimizden küçük olanları eğitim seviyesi, zeka derecesi ne olursa üstün yeteneklere sahip olsa da üstteki hep baskılar. Yukarıdakinin tecrübesi olmasa da büyük her zaman haklıdır. Çağımız değişti. Artık olgunluk yaşta değil, bilgide, donanım sahibi olmakta. Ülkemizi geleceğe taşıyacak olan gençlerimiz. Bunların değerlerine, düşüncelerine saygı duymalıyız, Bundan sonra bizde biraz bakış açımızı değiştiririz. Bir takım çalışmalara adım atarız. Çorum ve gençler için faydalı olur” diye konuştu.
Şehrin lokomotifi konumunda olan Hitit Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalarla takdir topladığını belirten Tuncer, üniversitenin de sahip olduğu bu misyonu hakkıyla yerine getirdiğinin altını çizdi.
GENÇ NESLİ ÇOK İYİ EĞİTİR, ONLARA KALİTELİ BİR İSTİHDAM OLUŞTURABİLİRSEK ZENGİNLEŞİRİZ
Eğitim Danışmanı Akın Başal ise, “Genç nesli bugünden itibaren çok iyi eğitir, onlar için yeterli miktarda kaliteli bir istihdam oluşturabilirsek zenginleşiriz. Bunu yapmazsak eğitimsiz iş gücü ve genç işsizliği gibi ağır tehditlerle karşı karşıyayız” dedi.
Genç nesillerin sapasağlam ve güçlü bir şekilde var olabilmeleri için bütün sistemin yeniden ele alınması gerektiğinin altını çizen Başal, “Aile, çocuk yetiştirmek, öğretmenlerimizin ve okullarımızın gelişimi, evlilik kurumu, doğurganlık oranı gibi, bugünlerde birçok kişinin demode bulduğu kavramları yeniden modernize ederek şekillendirmeli, toplumsal bir bakış açısı oluşturmalı, bir yol çizmeli ve yolumuzu aydınlatmalıyız” diye konuştu.
İş dünyası da bu konuya önem vermesini isteyerek eski ve yeni kuşakları bir araya getirip ‘iş yaşamında motivasyon ve mutlu, huzurlu ve verimli çalışanlar’ teorilerini yeniden ele alması gerektiğini anlatan Başal, “Doğru işe doğru kişiyi seçme, kuşaklar arası iletişim, çalışan sirkülasyon oranları gibi konuları yeniden ele almalı. Hiç çekinmeden eski yöntemleri tek kalemde silip hemen yenilerini yazmaya başlamalı. İnsan merkezli yeni yaklaşımlar üretmeli. Bu gençlerin iyi yanlarını ve yetenekleri ortaya çıkarabilecek, yeni insan kaynakları yönetimleri oluşturmalı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!