GeriSeyahat Çok parası olanlar bize üye olur ama gelmezler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çok parası olanlar bize üye olur ama gelmezler

Çok parası olanlar bize üye olur ama gelmezler

İstanbul, eski Amerikan Konsolosluğu’nun yerine açılacak Soho House’un dedikodusuyla çalkalanıyor: Bu özel kulübün içinde neler olacak, kimler üye olabilecek, İstanbul’a nasıl bir tat getirecek? Zincirin sahibi Nick Jones’u Londra Soho House’da ziyaret edip, hepsini sordum.

Kült olmuş özel bir kulüp yaratmaya hayat sizi nasıl hazırladı?
- Çocukluk hayalimdi. Okulda da başarılı bir öğrenci değildim zaten...

Evet. Albert Einstein, Walt Disney gibi disleksik bir çocukmuşsunuz… Sizdeki bu farklı bakış açısına hayatı tersten yazma ve okuma neden olmuş olabilir mi?
- Kesinlikle. Disleksik olduğum için çok şanslı hissettim her zaman kendimi. Dünyayı farklı şekillerde görmemi sağladı.

İlk restoran maceranız...
- Çok restoran açtım, hepsinde de başarısız oldum. Sınıfta kala kala öğrendim ben bu işi. Üst üste restoran hüsranı yaşayınca mütevazı bir kafe açmaya karar verdim: Cafe Boheme. Hâlâ hayatta…

Çok parası olanlar bize üye olur ama gelmezler

Peki Soho House...
- Cafe Boheme’in üzerindeki bina satılıktı. Kulüp olmaya uygundu. Ama bugünkü noktaya geleceğini, dünyanın dört bir yanında şubelerinin açılacağını asla hesaplamamıştım.

Soho House’ların üye profiline baktığımda aklıma gelen ilk kelime ‘yaratıcılık’. İşi ne olursa olsun yaratıcı insanlara kapınızı açıyorsunuz? Yaratıcılıktan kastınız tam olarak ne?
- Bankadaki birikimini arttırmanın peşinde olanlara kapımız kapalı. Entelektüel vizyonunu beslemeye odaklı, yenilik peşinde ve yaratıcı insanlar bizim insanlarımız. Ticari yönden başarısız ama yaratıcı sanatçılardan para almadığımız da oluyor.

İstanbul’la kaç yıldır flört ediyorsunuz?
- 2007’den beri. İstanbul’un enerjisini, ışığını çok seviyorum. Ama kesin bir şekilde gelmeye karar vermemize bina sebep oldu. Eski Amerikan Konsolosluğu’nun inanılmaz bir tarihçesi var. Alanı, büyüklüğü, yaşamışlığı tam bizlik.

Türkiye’de, “Kim Soho House üyesi olmalı” konusu çok tartışılıyor. Ev sahibinizin Serdar Bilgili olduğunun, Bilgili’nin işadamı kimliğinden dolayı bazı zenginlere hayır diyemeyeceği gerçeğinin farkında mısınız?
- Dünyanın hiçbir yerinde ev sahiplerimiz üye profilimize karışamaz. Üye olsalar bile bu insanlar Soho House’da mutlu olmazlar. Üye olur ama gelmezler.

Türkiye’deki ortamınız nasıl olacak?
- Türk müziği ve yemeklerine tamamen açığım. Türk hamamı da olacak.

Soho House bir gösteriş mekânı mı? İsteyenler burada gövde gösterisi yapabilir mi?
- Asla. Fotoğraf çekmek bile yasak. Yani kimse yemeğini çekip Instagram’da paylaşamıyor. Birinci amaç bir müşterinin diğerini rahatsız etmemesi.

Özel bir kulüp ve fotoğraf çekmek yasak... Sanki bir ‘Eyes Wide Shut’ ortamı... Bugüne kadar herhangi bir Soho House’de seks kokan bir parti düzenlendi mi, striptizciler falan?
- Hayal gücüne hayran oldum. Bugüne kadar hiç olmadı ama neden olmasın?

Dünyanın en cool kulüp zinciri
Soho House gecenin bir vakti gidip şampanya içip, havyar yiyeceğiniz bir kulüp değil. Burası aylık takvimle belirlenen seminerlerin, söyleşilerin ve konserlerin düzenlendiği, isteyenlerin SPA’da masaj yaptırıp, havuzda yüzüp, sporunu yaptığı, sinemasında filmini izlediği, her masasından farklı bir yaratıcı sesin yükseldiği bir kulüp zinciri. Tüm dünyada 36 bin üyesi bulunan Soho House, Türkiye’ye 80 milyon Euro’luk bir yatırımla geliyor. Yıllık üyelik bedeli tam belirlenmedi ama 3 bin TL’yi geçmemesi planlanıyor.

False