Çocuk yaştaki evlilikler, panellerde ele alınacak

Güncelleme Tarihi:

Çocuk yaştaki evlilikler, panellerde ele alınacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 15:22

Çocuk yaştaki evlilikler, panellerde ele alınacak

Haberin Devamı



ESKİŞEHİR,(DHA)- ÇOCUK yaştaki evlilikler konusu, düzenlenecek olan panellerde ele alınıp tartışılacak.
Çocuk yaşta evlilikler, ülkelerin,  kültürlerin,  dinlerin ve etnik kökenlerin ötesine geçen evrensel ve kapsamlı bir insan hakları sorunu olarak mülteciler arasında da yaygın biçimde gözlemlenmekte. Dünyada üç kadından birisi 18 yaşından önce evleniyor. Çocuk yaşta evlilikler  konusunda  gerekli ve etkin çalışma yürütülmezse 2050 yılı itibarıyle çocuk yaşta evlenmiş kadın sayısının 1.2 milyara ulaşması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ofisi 2011 yılından bugüne İnsani Yardım Programı çerçevesinde kadın sağlığı ve kadına yönelik şiddet konularında kapasite geliştirme, hizmet sunumu, üreme sağlığı ve hijyen malzemeleri temini sağlamakta. Bu kapsamda, çeşitli kuruluşlarla işbirliği halinde Kadın ve Kız Çocuklar için Güvenli Alanlar (Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri) oluşturulmaya başlandı. 2017 yılında çeşitli illerde Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Birimi (ECHO), Amerikan Hükümeti, İsviçre Kalkınma Ajansı (SIDA) ve Japon Hükümeti desteği ile kurulan 40 Merkezde öncelikli olarak üreme sağlığı ve cinsel sağlık, cinsiyet temelli şiddet, psiko-sosyal destek, güçlenme ve malzeme dağıtımı konularında faaliyet gösterilmekte. 
Bu yakıcı sorunun çözümü konusunda merkezlerden yararlanan mülteci kadınlarda konuya ilişkin farkındalık kazandırmak üzere UNFPA Türkiye ve ortakları Ankara'da 27 Nisan'da Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKSAM), Toplum Gönüllüleri Vakfı  (TOG)  ve Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) iş birliği ile gerçekleşen ilk panelin ardından 6 panel daha organize ediyor. 
12 Mayıs-Diyarbakır; 15 Mayıs-Adıyaman; 16 Mayıs-Gaziantep; 17-Mayıs Hatay; 25-Mayıs Mardin ve 26 Mayıs'ta Mardin Kızıltepe'de yaşama geçirilecek panelleri UNFPA Türkiye, uygulama ortakları olan KAMER Vakfı, TOG ve Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) ile birlikte düzenliyor. Panellerde çocuk yaşta evlilikler konusu, hukuki, sağlık ve dini boyutları ile konularında uzman konuşmacılar tarafından ele alınacak. Panelde aynı zamanda mülteci  kadınlardan bazıları da çocuk yaşta evlenmenin kendilerinde yarattığı travmayı ve bu konudaki deneyimlerini paylaşacak.

--

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!