Çocuk istismarıyla mücadele semineri

Güncelleme Tarihi:

Çocuk istismarıyla mücadele semineri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2017 13:32

Çocuk istismarıyla mücadele semineri

Haberin Devamı

 

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA) - ANTALYA'nın Serik ilçesinde 'Çocuk istismarıyla mücadele öğreti' semineri düzenlendi.

Merkezi Serik'te bulunan Çocuk İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği (ÇocukÇa) tarafından, 'Çocuk istismarıyla mücadele öğreti' semineri düzenlendi. Özel bir kolejin konferans salonundaki seminere İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Göcek konuşmacı olarak katıldı.

ÇocukÇa Derneği Başkanı avukat Buğra Kağan Oğuz, çocuk istismarı ve ihmalinin toplumların kanayan yarası haline geldiğini belirterek, "Bugün dünyada her 10 çocuktan 6'sı, ülkemizde her 10 çocuktan 4'ü fiziksel, duygusal ya da cinsel istismara maruz kalmaktadır. Çocuğun cinsel istismar gibi travması çok zor atlatılan bir istismara maruz kalması ve oluşacak travmayı atlatamaması halinde ise, istismara uğrayan çocuğun da ileride istismarcı olma olasılığının yüzde 90 olduğunu düşünürsek bugün ciddi bir kırılma noktasında duruyoruz demektir" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Yrd. Doç. Dr. Elif Göcek, çocuk istismarı ve ihmali hakkında bilgi verdi. Fiziksel, cinsel ve duygusal olmak üzere çocuğa yönelik 3 tür istismar olduğunu anlatan Göcek, ihmalin ise fiziksel ihmal ve çocuğun yaşına uygun koruma sağlamama, duygusal ihmal, medikal ihmal ve eğitimde ihmal gibi sıralanabileceğini kaydetti.

İstismarın çocukların ruh sağlığına birçok olumsuz etkisi olduğuna işaret eden Elif Göcek, "Bunlar kaygı bozuklukları, depresyon, davranış bozukluğu, yeme bozukluğu olabileceği gibi, daha ağır olarak istismar sonucu çocukta travma oluşabilir. Bu travmalar sonucunda çocuk intihar girişiminde bulunabilir. Madde bağımlılığına sürüklenebilir. Travmanın etkileri yıllar sonra da devam etmekte ve kişilerin yaşamlarını olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Travma oluşan bir kişide ileri safhalarda psikiyatrik rahatsızlıklar, kalp rahatsızlıkları, metabolizmal rahatsızlıklar, bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklar, sindirim sistemini etkileyen rahatsızlıklar gibi ciddi rahatsızlıklar görülmekte ve bu kişiler birey ve kişilerarası ilişkilerinde zorluklar, uyum becerilerinde güçlükler, duygu düzenlemelerinde zorluklar, bilişsel ve hafızada güçlükler gibi olumsuzluklar yaşayabilmektedirler" diye konuştu.

İstismarın mutlaka yetkili birimlere bildirilmesi ve durdurulması gerektiğini vurgulayan Elif Göcek, bu durumun asla görmezden gelinmemesi gerektiğini kaydetti. Ebeveynlerin istismar ve travma üzerine bilgili olması, çocuklarını nasıl koruyabilecekleri hakkında eğitim alması gerektiğini anlatan Göcek, şöyle dedi:

"Aileler olarak iyi bir gözlemci olup çocuktaki olaylar sonrası değişimleri takip etmeliyiz. Çocuklarla mutlaka duydukları ve gördükleri olaylar hakkında konuşmalı, onların yaşlarına uygun açıklamalarda bulunmaya çalışmalıyız ve onlara daima güvende olduklarını hissettirmeliyiz ki başına gelenleri her zaman bizimle paylaşabilsinler. Bununla ilgili kötü bir durumla karşılaştığımızda ise mümkün olduğunca çocukların yanında endişeli ve panik olduğumuzu göstermemeliyiz. Önemli olan sorunlar ortaya çıkmadan önleyebilmektir. Bu nedenle çocuklara ve ebeveynlere istismar nedir anlatılmalı, ailelere gerekirse ev ziyaretleri yaparak sorunlar ortaya çıkmadan onlara destek olunmalı, ebeveynlik becerileri üzerine seminerler düzenlenmeli, okullarda ve mahallelerde farklı kültürlere uygun istismar anlatılmalıdır."

Sunumun ardından Elif Göcek'e çiçek ve plaket verildi. Seminerin düzenlenmesine ve derneğin faaliyetlerine katkıda bulunanlara da plaket takdim edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!