Çocuk istismarını bize ihbar edin

Güncelleme Tarihi:

Çocuk istismarını bize ihbar edin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2008 00:00

Dilencilik yapan anne ve babalar çocuklarını sömürü aracı olarak kullanıyor. Asma, "Vatandaşlar, dilendirilirken gördükleri çocukları bize ihbar edebilirler" dedi.

DİLENCİLİK yapan anne ve babalar, yağmur altında da çocuklarını sömürü aracı olarak kullanıyor. Başkentte soğuk ve yağışlı havaya rağmen, trafik ışıkları ve kavşakları mesken edinen bu kişiler, henüz yaşına girmeyen bebekleriyle bile dilencilik yapıyor.

KORUMA ALTINA ALINMALI

Ankara Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Türkay Asma, Çocuk Koruma Kanunu’na göre 0-18 yaş arasındakilerin "çocuk" kabul edildiğini belirterek, çocukların da öncelikli yararları doğrultusunda korunması gerektiğini söyledi. Bazı ailelerin kışın soğuğunda yazın sıcağında çocuklarını sokağa iterek çalıştırdıklarını ya da dilendirdiklerini anlatan Asma, "Devletin bu çocukları takip edip koruma altına alması gerek" dedi. Asma, TCK’nın 233. maddesine göre, bakımını üstlendiği çocuğa bakmayan, sokağa atan, dilendiren ve çalıştıran kişilerin hapis cezasına çarptırılabileceğini anlattı.

HEPİMİZİN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREV

Asma, çocukların ihbar yoluyla koruma altına alınabileceklerini ve sokaktan kurtulabileceklerini belirterek, "Hepimizin üzerine düşen görevler var. Vatandaşlar, dilendirilirken gördükleri çocukları, çocuk polisine, savcılığa, çocuk mahkemelerine, çocuk savcısına, Ankara Barosunun Çocuk Hakları Merkezine ihbar edebilirler. Biz hep bu ihbarların peşinde koşuyoruz" dedi.

Gelecekte suça  eğimli olabilir

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Erol da Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre tüm çocukların yaşama ve gelişme hakkı olduğunu belirterek, "Her çocuk sağlıklı bir ortamda büyümeyi hak ediyor" dedi. Erol, bu çocukların gelecekte suça eğilimli olabileceklerini söyledi. Çocukların hem ruhsal hem de fiziksel açıdan sağlıklı bir şekilde büyümesi için uyku ve yemek saatlerine dikkat edilmesi, ihtiyaçlarının zamanında karşılanması gerektiğini anlattı.

Ailelere maddi ve soysal destek var

ANKARA Sosyal Hizmetler İl Müdürü Neriman Koca da sokakta çalışan çocukların gerek ihbar gerekse sosyal hizmet uzmanlarının yaptıkları çalışma sonucu çalıştıkları yerden alındıkları söyledi. Kendilerine ulaşan tüm ihbarları değerlendirdiklerini belirten Koca, ailelerle görüştüklerini, maddi imkansızlık yaşayanlara, çocuklarını sokakta çalıştırmamaları şartıyla maddi destek sağladıklarını bildirdi. Ulus Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürü Aysel Dinçel Okhan ise "Daha sonra ev ziyaretleri yapıyoruz. Çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için ailelere neler yapmaları gerektiğini anlatıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!