GeriSeyahat Çin usulü tropikal cennet Hainan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çin usulü tropikal cennet Hainan

Çin usulü tropikal cennet Hainan

Güney Çin Denizi’ndeki Hainan, ülkenin tek tropikal adası. Aynı zamanda en küçük eyaleti. Başkenti Haikou’ya 250 kilometre uzaklıktaki Sanya’da bir hafta geçirdim.

Sanya, bembeyaz kumsalları, tropik iklimine rağmen nemsiz havasıyla olağanüstü bir yeryüzü cenneti. Çin’in, lüks turizme yönelik yeni vitrini. Pekin’den 5, Şanghay’dan 4 saatlik uçak yolculuğuyla ulaşılan Sanya, tarihi yapıları öteleyen gökdelen mimarisiyle ilk anda Dubai taklidi izlenimi veriyor. Dünya çapındaki 100 Çinli dolar milyarderinden Hainan’lı Wang Dafu marifetiyle yeni Miami olma yolunda. Dafu, dünya güzellik yarışması, lüks fuarı ve tekne yarışları düzenleyerek bu konularda tescilli olan Miami ve Monaco’nun önüne geçmeyi başardı bile.

SICAK DENİZ AVCISI RUSLAR

Uluslararası beş yıldızlı otel zincirleri, adanın en güzel kuytuluklarında, sahillerinde sıralanmış. Halk sade ve kendi halinde yaşıyor. Parklarda dans ediyor, ayaküstü lokantalarda keyifle karnını doyuruyor, elektrikli bisikletleriyle korna çala çala gidiyor. Bu çekik gözlüler diyarında, Slav ırkının tüm özelliklerini anatomisinde barındıran az sayıdaki Rus, hemen dikkat çekiyor. Onlar bu sıcak ve bakir adayı çoktan keşfetmişler bile. Palmiyeli ıssız bir kumsalda ya da lüks restoranda her an karşılaşmak mümkün. Ama Çinliler yüzmekten ve bronzlaşmaktan hoşlanmıyor. Gündüz paçaları sıvayıp denize paralel yürüyor, gün batımında denize giriyorlar. Sanya’nın istisnasız tüm erkekleri, gömleklerini yukarı kıvırıp göbeklerini açıkta bırakarak serinlemeyi tercih ediyor.

ANLAŞMA YOLU İŞARET DİLİ

İngilizce, “welcome, thank you, yes, no, water” gibi her derde deva anahtar sözcüklerle Anadolu’nun en ücra köyüne girmişken, Sanya’da henüz varlık gösterememiş. En lüks otelden restorana kadar personel İngilizce bilmiyor. Mönü bile Çince. Tek çare, yemeği fotoğrafta ya da mutfakta teşhis edip istemek. Su ya da kola istemenin yolu ise başparmağı ağza yöneltmek. Karamsar olmaya gerek yok. Anlaşmanın yolu bulunuyor. Hele obezitenin esamisinin okunmadığı bu adada halkın ne kadar sağlıklı beslendiğine hasetle tanık olmak da var. Yemek için toprağın ve denizin verdiği her türlü bitki ve hayvandan sonuna kadar faydalanıyorlar. Doğa ile insan uyumu, Batılı alışkanlıkları afallatıyor.

Çin usulü tropikal cennet Hainan

EN YÜKSEK BUDA HEYKELLERİNDEN

Adanın güney kıyısında, dünyanın en yüksek heykellerinden Guan Yin (108 metre) bulunuyor. 2005’te tamamlanan bu üç yüzlü Buda’nın iki yüzü denize, diğeri karaya bakıyor. Guan Yin, Budistlerin Merhamet Tanrıçası’nın Çin’deki adı. Çin’in kapitalizme yumuşak geçişiyle birlikte tapınak yasağı ortadan kalkınca bu görkemli heykel de yapılmış. Çin’in diğer eyaletlerinden gelenler, Buda’yı tam karşıdan gören yüksek platformda tütsüler yakıp ibadet ediyor.

KUTSAL HAZİNE AVCILARI GİBİ

Sanya’nın dışına açılan otoyol, uçsuz bucaksız tarım arazileri ve yağmur ormanlarından geçiyor. Aydınlatma lambalarının her birinin üzerinde, güneş ve rüzgâr panelleri bulunuyor. Sanyalılar, doğanın bu iki nimetinden de alabildiğine faydalanıyor. Cipler, kamyonetler ve otomobiller; Batı’nın en ünlü markalarının birebir taklidi yerli ürünler. Amblemleri bile benziyor. Saatler sonra yağmur ormanları, sisler içinde beliriyor. Binbir türlü ağaç ve çiçek arasından tepelere ulaşan varyantlardan, yüzlerce yarı açık otobüsle yerli turistler geçiyor. Zirvelerden birinde, dev bir metal ejderha heykeli beliriyor.
İki tepe arasına kurulan asma köprüde yürümek için yükseklik korkusuyla baş etmek gerekiyor. Sallanan köprüde adrenalin çığlıkları atan gelinle damadın yanına yaklaşırken, Kutsal Hazine Avcısı Indiana Jones’un kulakları çınlıyor. Birkaç kilometre aşağıda, inşa edilen turistik Çin köyünde geleneksel Çin tiyatrosu icra ediliyor. Tek kelimesini anlamadığımız bu gösteri, büyük ilgi görüyor. Bu görsel ve işitsel ziyafet, Kültür Devrimi’ni çağrıştırıyor. Genç kızlar ve erkekler, kolektivizmi ve mücadeleyi vurgulayan danslar ediyor, şarkılar söylüyorlar.

BAKİR MERCANLAR

Hainan Adası’nın etrafında irili ufaklı 200 ada bulunuyor. Hemen hepsi mercan kayalarından oluşmuş. Ziyaretçi akınına uğrasalar da denize giren çok az. Arada dalış eğitimleri alanlara da rastlamak mümkün. Yakıcı güneşin altında kıyıda gezinenler, saatlerce mercan topluyor. Adım başı yükselen cankurtaran kuleleri, nizami yüzme konusunda tavizsiz. Sığ suyun 50 metre açığına dizilen fosforlu dubaları geçme gafletinde bulunduğumda mikrofondan sert bir Çince anons yükseliyor. Suda hareketsiz duran yüzlerce can yelekli Çinli’nin aynı anda dönüp bakması utandırıyor.

ÇİN ANAKARASI DAHA İLGİNÇ

Amaç tropikal adada tatil ise Hint Okyanusu’ndaki başka ülke adaları, uluslararası turizme yıllarca önce başladı. Ulaşım ve beklentilere cevap vermekte Hainan Adası’ndan fersah fersah öndeler. Sadece havaalanında aktarma yapmak için Pekin ve Şanghay’a gitmek, Çin’e daha önce hiç gitmeyen benim için acı verici. Zengin turizmine açılan Hainan, bu yüzden şimdilik kendi vatandaşları, yarışmacı yabancılar ve Rus zenginleriyle yetinmek zorunda. En azından şimdilik.

False