Çin’de sigara yasağı yangınları azalttı

Güncelleme Tarihi:

Çin’de sigara yasağı yangınları azalttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

Türkiye’de ve dünyada sigara yasakları yavaş yavaş başlıyor. Fransa’da yasağın hızla uygulamaya başladığını ancak bu yüzden yolların izmarit dolduğu bu köşede yer almıştı. Bu hafta da Çin’de neler olup bitiyor ona bir göz atalım.

Çin’in başkenti olan Pekin’de 1 Mayıs’ta başlayan sigara yasağı çıkan yangınların azalmasında da büyük etken oldu. Parklarda, bahçelerde, otellerde uygulanan yasak sayesinde sigara izmaritinden çıkan yangın sayısında büyük azalma kaydedildi. Mayısın ilk haftasından bugüne kadar itfaiyeciler sekiz yangın ihbarı aldılar. Bu da günde 1.14 azalma olduğunu gösteriyor. Yasaktan önce bu miktar günde 2.7 düzeyindeydi.

1996 yılından beri bu yasağın olmasına rağmen otellerde ya da restoranlarda sigara içilmeyen bölüm olması ve büyük yerin sigara içilmeyenlere ayrılması hem sigara içenlerin oranını etkiledi hem de çıkan yangın sayısında azalma sağladı.

Bu yasaklara rağmen ısrarla sigara içenlere bin ile 5 bin Euro arasında para cezası var.

Olimpiyat oyunlarının bu yıl Ağustos ayında Pekin’de yapılacak olması sigara yasağıyla ilgili olarak bir slogan yarattı:

"Sigarasız Olimpiyat Oyunları."

Olimpiyatlara bu sloganla girmeye hazırlanan Çin, daha sağlıklı bir toplum yaratma çabasında.

Hem emzir

hem oku

İNGİLTERE’de geçen haftalarda Londra Ekonomi Okulu öğrencilerinin "24 saat açık kütüphane" eylemine şahit olmuştuk. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi’nde eylem olmaksızın 24 saat açık kütüphane uygulamasını gördük. Bu hafta da İngiltere’nin başkenti Londra’nın ilçesi Bolton’da değişik bir kütüphane uygulamasına tanık olacağız.

İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı olan Bolton ilçesindeki kütüphane, çocuğunu emziren anneler için değişik bir uygulamayı hayata geçirdi. Bu anneler için Le Mans Crescent kütüphanesinde "Besle ve Oku" adlı bir bölüm yapıldı.

Parklarda sefil olmasınlar

Kütüphane yetkililerinin Bolton News gazetesine yaptıkları açıklama şöyle:

"Çocuklarını parka götüren annelerin onları emzirme zamanı geldiğinde bu işi parkta yapmakta zorluk çektiklerini, utandıklarını gördük. Kütüphanede böyle bir bölüm yaparsak hem anneler rahat olurlar hem de gelmişken çocuk gelişimi için kitap okurlar diye düşündük."

Anneler kütüphaneye gittiklerinde hem bilinçlenecekler hem de çocuklarını oyalayabilecekler. "Besle ve Oku" bölümünde anneler çocuk gelişimiyle ilgili kitaplar okuyabilme imkanına sahip olacaklar. Çocukları da eğlenceli DVD’ler izleyebilecekler. Belli bir süre sonunda da en çok kitap okuyan anne belirlenecek ve emzirme şampiyonu seçilecek.

17 yaşındaki anne Hollie Unsworth genç yaşta anne olmanın sıkıntılarını yaşarken böyle bir imkandan yararlanmanın çok mutluluk verici olduğunu söyledi ve kendini bilinçli hisseden annelerin de kütüphaneye haftada en az bir kere gitmeleri gerektiğini söyledi.

Kavgaya geçit yok

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’nın küçük yerleşim bölgelerinden St.Albans’da avukatlar okul önlerine kamp kurdu.

Okul önünde kavga çıkarsa hemen orada tutanak tutuyorlar. Amaçlarının daha güvenli okullar yaratmak olduğunu söyleyen avukatlık büroları bu uygulama başladığından beri okullarda çıkan kavgalarda büyük oranda azalma gözlemlendiğini söylediler.

Müdahale ettikleri kavgalarda bir çok kesici alete rastlayan ekip korkunç manzaralara rastladıklarını söylüyor. Sebepsiz yere kavga eden tarafların daha sonra sarmaş dolaş olay yerinden ayrıldıklarına bile şahit olmuşlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!