CHP'li Öz çiftçilerin sorunlarını dinledi

Güncelleme Tarihi:

CHPli Öz çiftçilerin sorunlarını dinledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2017 16:59

CHP'li Öz çiftçilerin sorunlarını dinledi

Haberin Devamı

ÇANAKKALE'nin Eceabat İlçesi'nde çiftçilerin sıkıntılarını dinleyen CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, partisinin tarım politikalarının çiftçiyi tekrar milletin efendisi yapacağını savundu.

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Eceabat İlçesi'ne bağlı Yalova Köyü, Kumköy, Büyük Anafartalar Köyü ve Küçük Anafartalar Köyü'nde bölgedeki çiftçilerle bir araya geldi. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen CHP'li Milletvekili Bülent Öz, buğday alım fiyatlarının geç açıklanması ile domatesin üretim maliyetlerinin artmasına karşın, tarladaki satış fiyatının düşük olmasının çiftçiyi üretimden vazgeçme noktasına getirdiğini dile getirdi. Öz, "Üreticiye destek olunmadığı gibi, tarımda ithalatın kolaylaştırılması çiftçiliğimizi bitirme politikasına dönüşmüştür. Geç açıklanan buğday fiyatının 75 kuruş olarak ilan edilmesi, çiftçimizin üretim maliyetini karşılamamıştır. 2002 yılında 1 litre mazot için 3 kg buğday veren çiftçimiz, bu yıl 5 kg buğdaya 1 litre mazot alabilmektedir. Gübre fiyatları yüzde 300'ün üzerinde artarken gübre alımındaki destekleme 3-4 kuruş artmaktadır. Çiftimiz ürettiği mahsulün satışıyla, mazot ve gübre alamaz hale gelmiştir. Bu duruma çözüm üretmeyen ve tıkanmış olan AKP tarım politikaları yüzünden, milyonlarca dönüm arazi ekilemez hale gelmiştir. Çiftimize çözüm üretmek bir yana tarım ithalatını kolaylaştıran AKP, milyarlarca dolar tarım ürünü ithal etmektedir. Gübre ve mazot fiyatındaki artışı çiftçimize yansıtmak, fakat alım fiyatlarında iyileştirme yapmamak ve üretim farkını kapatmak için tarım ülkesine, tarım ürünü ithal etmek, ülke politikası değil AKP politikasıdır. Ülkemizin daha fazla üretimden vazgeçilen toprağa dayanabilecek gücü kalmamıştır" dedi.

Sürdürülebilir bir tarım politikası ile çiftçilerin bu kısır döngüden kurtulacağını belirten milletvekili Öz, "Çiftçimiz dünyadaki çiftçiler ile eşit standartlara getirilecektir. Desteklenecek tarım ürünlerini ve her ürün için destek tutarının bir yıl önceden açıklanması, tarımsal desteklerde arazi büyüklüğünü değil, üretim miktarının esas alınması, çiftçilerin kredi borçlarının ödenebilir koşullar sağlanacak şekilde yeniden yapılandırılması, genç çiftçimize destek olmak için 30 yaşına kadar SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi, mazot ve gübre fiyatlarının düşürülmesi, çiftçimize rahat bir nefes aldıracak ve yüzünü güldürecektir. Çiftçimizin kazanması demek ekonominin canlanması demektir. Çünkü kazanan çiftçinin alım gücü artacak ve dolayısıyla esnafımızın işleri de artacaktır. Yıllarca köylü milletin efendisi sözü, kazancını harcayan çiftçimizin ekonomiye kazandırdığı parayla olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi tarım politikaları ile ülkemiz rahat bir nefes alacak, eskiden olduğu gibi yine köylü milletin efendisi olacak ve bırakın tarım ürünü ithal etmeyi, dünya tarım ürünü ihracatında söz sahibi olacaktır" diye konuştu.

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!